Saksa ja Ranska antoivat tukensa Yhdysvaltain ehdotukselle kansainvälisestä vähimmäisyritys­verosta, joka nostaisi verotason 21 prosenttiin - Talous | HS.fi

Saksa ja Ranska antoivat tukensa Yhdysvaltain ehdotukselle kansainvälisestä vähimmäisyritys­verosta, joka nostaisi verotason 21 prosenttiin

Suomelle yritysveron korotus on tuskin kynnyskysymys, arvioi EK:n verojohtaja Anita Isomaa. Suomen nykyinen yhteisöveroprosentti on 20. Saksan valtiovarainministerin mukaan sopua voidaan odottaa jo tänä kesänä.

Yhdysvaltain, Ranskan ja Saksan valtiovarainministerit Janet Yellen (vas.), Bruno Le Maire ja Olaf Scholz.­

27.4. 14:51 | Päivitetty 27.4. 16:59

Saksa ja Ranska kertoivat tiistaina asettuvansa tukemaan Yhdysvaltain ehdotusta siitä, että maailmassa otettaisiin käyttöön globaali yritysten voittoja verottava vähintään 21 prosentin yhteisöverokanta, kertoo uutistoimisto AFP.

Yhdysvaltain valtiovarainministeri Janet Yellen kertoi G20-maille annettavasta ehdotuksesta huhtikuun alussa.

Yhdysvaltain valtiovarainministeri Janet Yellen­

Vähimmäisveron tarkoituksena on suitsia ennen kaikkea Googlen ja Amazonin kaltaisten teknologia-alustayhtiöiden verosuunnittelua. Ne voivat nykyisin käytännössä välttää yhteisöverojen maksun lähes kokonaan teollisuusoikeuksiaan ja patenttejaan edullisen verotuksen maihin siirtämällä tai eri maiden kanssa tekemiensä verosopimusten turvin.

”Ihmiset ovat kyllästyneet siihen, että isot yhtiöt eivät maksa kohtuullista osuutta veroista”, sanoi Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire Die Zeit -lehden viikkojulkaisun haastattelussa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire­

Le Maire kertoi Ranskan ehdottaneen 12,5 prosentin vähimmäisverokantaa, mutta Yhdysvaltain hallinnon esitys on neuvottelujen tulos, jonka Ranska on valmis hyväksymään.

Saksan valtiovarainministeri Olaf Scholz kertoi yhteishaastattelussa, että hänelläkään ei ole ”mitään Yhdysvaltain ehdotusta vastaan”.

Yhdysvaltain hallinto kertoi huhtikuun alussa pyrkivänsä rakentamaan kansainvälistä verotusta, jossa yhtiöt maksaisivat veroja sinne, missä ne tekevät liikevaihtoa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden moitti käytäntöä, jonka ansiosta moni maailman suurimmista yhtiöistä käyttää verotuksen porsaanreikiä tai maksaa vähän tai ei ollenkaan veroja ja selvästi vähemmän kuin osa kansalaisista.

Saksan valtiovarainministeri Scholz kertoi, että ”nyt on oikea hetki saada sopimus aikaan kesän aikana” Yhdysvaltain edistäessä asiaa tehokkaasti.

Saksan valtiovarainministeri Olaf Scholz­

Ranska sääti vuonna 2019 digiveron, jossa se oli valmis verottamaan suuria yrityksiä jopa kolmen prosentin verran niiden liikevaihdosta. Laki oli riippuvainen siitä, miten kansainvälinen verotus kehittyy, AFP kertoo.

Le Maire sanoi, että Ranska poistaa digiveronsa, kunhan kansainvälinen sopimus yhteisöveron vähimmäistasosta saadaan voimaan.

”Mutta sanottakoon hyvin selvästi, että jos kansainvälistä sopimusta ei synny, pitäydymme siinä.”

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) verojohtaja Anita Isomaa arvioi, että Suomelle yhteisöveron korotus nykyisestä 20 prosentista 21 prosenttiin ei ole kynnyskysymys, jos sopu syntyy.

”En usko, että Suomi on pahin pullikoija vaan Irlanti, jonka yhteisöveroprosentti 12,5.”

EK:n verojohtaja Anita Isomaa­

Irlanti onnistui 2000-luvun alussa houkuttelemaan joukon suuryrityksiä siirtämään toimintojaan Irlantiin hyväksymällä joukon kekseliäitä veroratkaisuja, joissa erilaisin aineettomien oikeuksien siirroin esimerkiksi Hollannin ja Irlannin välissä verotus pystyttiin laillisesti minimoimaan.

Samalla lailla keksittiin tapoja käyttää lainojen korkoja hyväksi verosuunnittelussa.

EK:n Isomaan mukaan Suomella ei juuri ole vastaavia ulkomaisille yrityksille olevia kannustimia.

Eri maiden yhteisöverokantoja ja tosiasiassa maksuun pantujen verojen suhdetta tuloihin erilaisten vähennysten ja huojennusten jälkeen eli efektiivistä veroastetta voi vertailla tästä OECD:n keräämästä selvityksestä vuoden 2019 verotiedoista.

Oikaisu 27.4. kello 16.59: Jutussa mainittiin kertaalleen, että yhteisövero muuttuisi 21,5 prosenttiin. Oikea luku on 21 prosenttia.