Elokapina iski Fortumin pääkonttoriin, mielenosoittajat sotkivat ikkunoita vihreällä nesteellä - Talous | HS.fi

Elokapina iski Fortumin pääkonttoriin, mielenosoittajat sotkivat ikkunoita vihreällä nesteellä

Ympäristöliike Elokapina halusi tempauksella tehdä näkyväksi mielipiteensä siitä, että Fortumin ilmastopuheet ovat viherpesua.

Fortumin pääkonttori Espoossa kuvattuna elokuussa 2017.­

28.4. 14:23 | Päivitetty 28.4. 14:39

Elokapina-liike kertoi järjestävänsä keskiviikkona alkuiltapäivästä mielenilmauksen energiayhtiö Fortumin pääkonttorilla Espoossa. Mielenosoittajat levittivät vihreäksi värjättyä vettä toimistotalon ikkunoihin ja seiniin. Tapahtumat esitettiin suorana Facebookissa.

Fortumin viestinnästä kerrotaan, että paikalla oli noin kymmenkunta mielenosoittajaa, joiden jälkeen jättämien töhryjen siivoaminen on aloitettu. Sen sijaan pääkonttorilla oli vain kourallinen ihmisiä etätyön vuoksi.

Länsi-Uudenmaan poliisin mukaan paikalla olleiden noin 14 mielenosoittajan henkilöllisyydet otettiin ylös ja tapahtumista kirjattiin rikosilmoitukset. Poliisi ei ottanut kiinni ketään eikä kenellekään kirjattu sakkoja paikan päällä.

Fortumista kerrotaan, että mielenosoitus ja sen ajankohta oli yhtiöllä etukäteen tiedossa. Mielenosoituksen jälkeen iltapäivällä alkoi Fortumin yhtiökokous, joka järjestetään myös kokonaan etänä.

Mielenosoittajien mielestä Fortumin ilmastopuheet ovat viherpesua eli näennäistä ekologisuutta, mitä vihreäksi värjätty vesi kuvastaa. Fortum omistaa 75 prosenttia saksalaisesta Uniperista, joka avasi viime vuonna uuden Datteln 4 -hiilivoimalan. Uniper hakee myös tuomioistuimelta ratkaisua Hollannin valtion mahdollisesta korvausvelvollisuudesta, kun maan kaikki hiilivoimalat suljetaan vuoteen 2030 mennessä. Uniper avasi Hollannin Maasvlakteen uuden hiilivoimalan vuonna 2016.

Elokapina-liike on järjestänyt lukuisia mielenosoituksia viime kuukausina. Viime perjantaina poliisi otti kiinni kuusi liikkeen mielenosoittajaa. Yksittäisiä henkilöitä oli istunut ajoradalla mielenilmauksen aikana. Joitain mielenosoittajia myös sakotettiin niskoittelusta, sillä he eivät ole noudattaneet poliisin poistumiskäskyä.

Maaliskuussa Elokapina järjesti Helsingissä Sanomatalolla sekä MTV3:n ja Ylen mediatalojen edessä mielenosoituksia, joilla vaadittiin tiedotusvälineiltä uudenlaista uutisointia ilmastokriisistä.

Elokapina on osa kansainvälistä Extinction Rebellion ympäristöliikettä. Liike kertoo käyttävänsä aktivismissaan hyväkseen väkivallatonta kansalaistottelemattomuutta.

Artikkeliin liittyviä aiheita