Hallituksen kaavailema kokeilu nostaisi esimerkiksi siivouksen kotitalousvähennystä tuntuvasti – kokeile, paljonko säästäisit - Talous | HS.fi

Hallituksen kaavailema kokeilu nostaisi esimerkiksi siivouksen kotitalousvähennystä tuntuvasti – kokeile, paljonko säästäisit

Hallituksen suunnitellut muutokset kotitalousvähennyksiin merkitsisivät tuntuvaa säästöä esimerkiksi kodin siivousta tilaavalle.

Hallituksen suunnittelemassa kokeilussa esimerkiksi siivouksen tilaaminen kotiin olisi entistä kannattavampaa.­

4.5. 12:24 | Päivitetty 4.5. 13:01

Hallitus linjasi huhtikuun puoliväliriihessä muutoksista kotitalousvähennyksiin. Suunnitelmissa on kaksi isompaa kokonaisuutta: tukea öljylämmityksestä luopumiseen sekä korotuksia hoiva- ja hoitotyön kotitalousvähennyksiin. Hallitus päättää kokonaisuudesta syksyllä.

Ensimmäinen muutos olisi kaksivuotinen kokeilu, jossa kotitalousvähennyksen kotitaloustyön sekä hoiva- ja hoitotyön enimmäismäärää korotettaisiin merkittävästi. Käytännössä tämä tarkoittaisi, että kotitalous saisi kokeilun aikana esimerkiksi siivouspalveluista entistä enemmän verohelpotusta.

Veronmaksajain keskusliiton pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola kertoo, että kyseessä olisi merkittävä korotus. Suunnitelmaan liittyy kuitenkin vielä paljon kysymyksiä.

Hoiva- ja hoitotyön osalta kotitalousvähennyksen korvausprosentti kasvaisi 40:stä 60:een ja vähennyksen enimmäismäärä 2 250 eurosta 3 500 euroon.

”Tässä palattaisiin korvausprosentin osalta vuoteen 2009, jolloin korvausprosentti nostettiin 60:een. Enimmäismäärä olisi tässä kokeilussa ennätyksellisen korkea”, Kirkko-Jaakkola kertoo.

Mikael Kirkko-Jaakkola Veronmaksajien keskusliitosta arvioi hallituksen kaavailemien korotusten olevan kotitalouksille merkittäviä.­

Kokeilussa muutos koskisi nimenomaan hoito- ja hoivatyötä, siis esimerkiksi kotiin tilattua siivousta, kotitalousapua, hoivatyötä, lastenhoitoa tai vanhustenhoitoa. Kokeilun ulkopuolelle jäävät esimerkiksi remontti- tai kunnostuskustannukset.

”Kyllähän tässä ihan huomattavista summista puhuttaisiin. Varmasti korotus tekisi esimerkiksi siivouksen teettämisestä entistä houkuttelevampaa”, Kirkko-Jaakkola arvioi.

Veronmaksajien laskelmien mukaan esimerkiksi siivousta teettänyt kotitalous, joka maksoi siivoojan työstä 3 000 euroa, saisi kotitalousvähennystä 1 700 euroa. Se on 600 euroa enemmän kuin nykymallissa. Kotitalousvähennys on suoraan pois maksettavan veron määrästä.

Toinen muutos kotitalousvähennyksiin koskisi talouden siirtymistä pois öljylämmityksestä. Myös tässä uudistuksessa korvausprosentti kasvaisi 60:een ja summa 3 500 euroon. Muutos on väliaikainen, ja se on voimassa vuosina 2022–2027.

Kirkko-Jaakkolan mukaan tuki on todella tarkkaan kohdistettu mutta sinänsä merkittävä kannustin öljylämmityksestä luopumiseen. Vähennyksen saisi esimerkiksi silloin, kun öljylämmitystä käyttävä kotitalous vaihtaisi maalämpöön, aurinkopaneelijärjestelmään tai vaikka ilmapumppuun.

Valtiovarainministeriön arvion mukaan kahden vuoden kokeilu vähentäisi verokertymää 50 miljoonalla eurolla. Nykyään kotitalousvähennysten veroa alentava vaikutus on noin 400 miljoonaa.

”Suurimmat summat tulevat perinteisesti remonttipalveluista. Jos ottaa esimerkiksi siivouksen kerran kuussa, ei summa silti nouse vuositasolla vastaamaan remonteista koituvia kuluja”, Kirkko-Jaakkola sanoo.

Vuonna 2019 kotitalousvähennystä sai yhteensä 459 113 ihmistä. Käytetyistä vähennyksistä 78 prosenttia liittyi remonttipalveluihin, 9 prosenttia kotitaloustyöhön ja 3 prosenttia hoito- ja hoivapalveluihin.

Oikaisu 4.5. kello 18.30: Laskurissa nykyinen vähennyksen osuus oli alun perin laskettu hieman liian suureksi. Lisäksi suurin mahdollinen vähennys oli liian pieni.

Artikkeliin liittyviä aiheita