Miten Bill ja Melinda Gatesin 146 miljardin dollarin omaisuus jakautuu avioerossa? Erohakemuksen mukaan pariskunnalla ei ole avioehtoa - Talous | HS.fi

Miten Bill ja Melinda Gatesin 146 miljardin dollarin omaisuus jakautuu avioerossa? Erohakemuksen mukaan pariskunnalla ei ole avioehtoa

Bill ja Melinda Gatesin omaisuus jaetaan erillisen erosopimuksen perusteella.

4.5. 17:21

Microsoftin perustaja Bill Gates ja hänen vaimonsa Melinda Gates ilmoittivat maanantaina Twitterissä eroavansa 27 vuoden avioliiton jälkeen. Erosta huolimatta Gatesit aikovat jatkaa yhteistyötä Bill ja Melinda Gatesin säätiössä, joka rahoittaa esimerkiksi terveyteen, sukupuolten tasa-arvoon ja koulutukseen liittyvää työtä. Bloombergin mukaan säätiö on tähän mennessä tehnyt lahjoituksia yli 50 miljardin dollarin edestä.

Lue lisää: Bill ja Melinda Gates ilmoittivat eroavansa 27 aviovuoden jälkeen

Eroavan pariskunnan yhteinen omaisuus on arvoltaan noin 146 miljardia dollaria eli noin 120 miljardia euroa. Pari ei ole julkisesti kommentoinut sitä, miten omaisuudenjako järjestetään eron myötä. People-lehti kertoo kuitenkin nähneensä Melinda Gatesin jättämän erohakemuksen, jonka mukaan pariskunnalla ei ole avioehtoa ja omaisuus jaetaan erosopimuksen perusteella. Sopimuksen sisältö ei ole julkinen.

Bill ja Melinda Gatesin yhteinen omaisuus on arvoltaan noin 146 miljardia dollaria eli noin 120 miljardia euroa.­

Bloombergin mukaan Washingtonin osavaltion lainsäädäntö voi jossain määrin tarjota vihjeitä siitä, kuinka pariskunnan omaisuus tulee jakautumaan. Washingtonin osavaltio tunnustaa yhteisomistuksen (community property) eli avioliiton aikana hankitun omaisuuden katsotaan olevan yhtä lailla molempien omaisuutta. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että omaisuus olisi pakko jakaa avioerossa kahtia.

"Se ei ole välttämättä 50-50. Tuomioistuimet voivat myöntää enemmän tai vähemmän riippuen siitä, mikä on oikeudenmukaista ja kohtuullista", asianajaja Janet George McKinley Irvin -asianajotoimistosta kertoi Bloombergille. Georgen mukaan omaisuudenjaon menettely ei välttämättä ikinä vuoda julkisuuteen, sillä se voidaan käsitellä kokonaisuudessaan yksityisten sopimusten avulla.

Gatesien avioliiton päättyminen on lähivuosina jo toinen merkittävä erouutinen talousmaailman suurten nimien keskuudessa. Kun Amazonin perustajan ja toimitusjohtajan Jeff Bezosin ja MacKenzie Scottin liitto päättyi eroon vuonna 2019, myös Scott kohosi maailman rikkaimpien henkilöiden listalla.

Bloombergin mukaan Gatesien omaisuudenjako voi kuitenkin olla monimutkaisempaa, sillä Bezosin omaisuus keskittyi suurelta osin Amazonin osakkeisiin. Vaikka Gatesin varallisuus onkin peräisin Microsoftilta, yhtiön osakkeet muodostavat todennäköisesti alle 20 prosenttia hänen omaisuudestaan. Gates on vuosien varrella siirtänyt ison osan omistuksestaan Bill ja Melinda Gatesin säätiöön, eikä hänen tarkkaa omistusosuuttaan ole paljastettu sen jälkeen, kun hän lähti Microsoftin hallituksesta viime vuonna.

Artikkeliin liittyviä aiheita