Apple taistelee oikeudessa ilmaiseksi ladattavan pelin takia: tästä riidassa Epic-yhtiötä vastaan on kyse - Talous | HS.fi

Apple taistelee oikeudessa ilmaiseksi ladattavan pelin takia: tästä riidassa Epic-yhtiötä vastaan on kyse

Vaikka Fortnite on ladattavissa ilmaiseksi, tuo se Epicille miljardiluokan vuosittaiset tulot pelin sisäisten mikromaksujen avulla.

4.5. 17:55 | Päivitetty 4.5. 18:12

Yhdysvaltalaisen teknologiajätti Applen ja peliyhtiö Epic Gamesin välinen oikeudenkäynti alkoi maanantaina kiihkeänä.

Kalifornialaisoikeudessa kiistellään pitkälti siitä, onko Applen sähköinen App Store -kauppapaikka markkinoita vääristävä monopoli. Kaiken taustalla on Epicin ilmaiseksi jakama hittipeli Fortnite.

HS listasi, mistä tapauksessa on kyse.

Miksi Apple haastettiin oikeuteen ilmaiseksi ladattavan pelin takia?

Vaikka useille eli pelialustoille saatavilla oleva, vuonna 2017 julkaistu Fortnite on ladattavissa ilmaiseksi, tuo se Epicille miljardiluokan vuosittaiset tulot pelin sisäisten mikromaksujen avulla. Verkossa pelattavalla ammunta- ja selvityspelillä on noin 350 miljoonaa pelaajaa, joista osa käyttää rahaa muun muassa virtuaalisiin asusteisiin.

Kyse ei ole pikkusummista. Teknologialehti The Vergen mukaan Epicin pelistään saamat tulot olivat vuosina 2018 ja 2019 yhteensä 9 miljardia dollaria eli noin 7,5 miljardia euroa.

Vielä viime elokuuhun asti Fortnite oli saatavilla myös Applen Iphone-puhelimille ja Ipadeille, ja ainoa tapa pelin saamiseksi oli ladata se Applen omasta kaupasta. Pelin maksuista Apple otti itselleen 30 prosentin osuuden, joka vastaa yhteensä vähintään satoja miljoonia dollareita.

Hiljattain yhtiö tosin laski palkkionsa määrää 15 prosenttiin alle miljoona dollaria vuodessa kaupassaan ansaitseville julkaisijoille.

Elokuussa Epic toi peliinsä uuden maksutavan, jolla pelaajat saivat alennusta pelin sisällä tehtävistä mikromaksuista, jos maksu ei mene sovelluskaupan kautta. Apple ei ilahtunut uudistuksesta, vaan poisti Fortniten kaupastaan. Pelin jo puhelimelleen ladanneetkaan eivät enää saa siihen uusia päivityksiä.

Epicin mukaan Applen poistopäätös oli ”kohtuuton” ja osoitus teknologiajätin liian suureksi kasvaneesta asemasta.

Tapaus vietiin lopulta oikeuteen asti. Siellä on käytännössä tarkoitus ratkaista, tulisiko App Storessa olevien julkaisijoiden saada myydä ohjelmiaan myös Applen maksujärjestelmän ohi.

Fortnite-pelillä on satoja miljoonia pelaajia.­

 Apple syyttää Epiciä sodanjulistuksesta.

Kuinka Apple on vastannut syytöksiin?

Apple on perinteisesti pitänyt muita tietokone- ja matkapuhelin­valmistajia tiukemmin kiinni laitteidensa käyttöympäristöstä. Tämä näkyy muun muassa siinä, ettei peruskuluttaja voi ladata Iphone-puhelimelleen ohjelmia ohi Applen oman kauppapaikan. Esimerkiksi Google sallii Android-käyttö­järjestelmänsä käyttäjille lataukset myös oman kauppansa ulkopuolelta.

Oikeudessa Epic syytti Applea monopoliksi, joka kerää jopa 78 prosenttia kauppapaikkansa läpi kulkevien sovelluksien myyntituloista. Applen lakimies vastasi takaisin syyttämällä Epiciä laittomasta sodanjulistuksesta mobiilimaksuja vastaan. Applen kannan mukaan se ei ole sen enempää monopoli kuin muiden kauppojen kanssa kilpailevat ruokakaupat.

Applen mukaan sen itse kuratoima kauppapaikka on hyödyksi kuluttajille, jotta nämä saavat varmasti vastiketta rahoilleen. Kehittäjille App Store taas on helppo tapa julkaista sovelluksiaan.

Oikeuden odotetaan käsittelevän tapausta usein viikkojen ajan.

Epic Gamesin toimitusjohtaja Tim Sweeney (vas.) väittää Applen käyttäytyvän kuin monopoli. Sweeney poistui Kalifornian Oaklandissa sijaitsevasta oikeustalosta maanantain käsittelyn jälkeen.­

Millaisia vastaavanlaisia tapauksia on ollut?

Suuryhtiöiden markkina-asemia on ruodittu oikeudessa useaan kertaan viime vuosina.

Applen, Amazonin, Googlen ja Facebookin toimitusjohtajat olivat syksyllä Yhdysvaltain kongressin kilpailuoikeusjaoston kuultavina. Kuuleminen oli osa yli vuoden kestänyttä tutkintaa, jossa selvitetään, ovatko nämä yhtiöt syyllistyneet määräävän markkina-aseman väärinkäyttöön liiketoiminnassaan ja estäneet pienempiä kilpailijoita pääsemästä markkinoille tasavertaisesti kilpailemaan asiakkaista.

EU-komissio taas on musiikkipalvelu Spotifyn valituksen perusteella käymässä Applen kimppuun kilpailun vääristämisestä. Komissio katsoo, että Apple antaa omalle musiikkipalvelulleen etulyöntiaseman App Storessa ja aiheuttaa kuluttajille korkeampia hintoja.

Applella on ollut hiljattain nokittelua myös Facebookin kanssa. Apple toi juuri mobiililaitteisiinsa ominaisuuden, joka muuttaa tapaa, jolla käyttäjien tietoja annetaan sovelluksien kehittäjille.

Käyttäjät voivat myös entistä helpommin estää mainostajia seuraamasta heitä sovellusten välillä. Mainoksilla toimintaansa rahoittava Facebook on kritisoinut uudistusta voimakkaasti.

Lue lisää: Facebook ja Apple ovat lähes täydessä sodassa – tästä on kyse kiistassa, joka eskaloituu tulevassa Iphone-päivityksessä

Artikkeliin liittyviä aiheita