Koruvalmistaja Pandora siirtyy myymään vain laboratorio­valmisteisia timantteja - Talous | HS.fi

Koruvalmistaja Pandora siirtyy myymään vain laboratorio­valmisteisia timantteja

Tanskalaisyhtiön toimitusjohtaja Alexander Lacik uskoo laboratoriotimanttien edullisempien hintojen kasvattavan niiden kysyntää.

Laboratoriovalmisteiset timantit ovat edullisempia kuin louhitut.­

4.5. 20:16

Tanskalainen koruvalmistaja Pandora on ilmoittanut luopuvansa louhituista timanteista. BBC:n mukaan yhtiö siirtyy yksinomaan laboratoriovalmisteisiin timantteihin. Myynnillä mitattuna Pandora on yksi maailman suurimmista koruvalmistajista.

Pandoran toimitusjohtajan Alexander Lacikin mukaan päätös on osa yhtiön laajempaa kestävän kehityksen suuntaa. Ympäristökestävyyden lisäksi laboratoriovalmisteiset timantit ovat myös louhittuja edullisempia valmistaa.

”Voimme luoda saman lopputuloksen kuin luonto, mutta hyvin, hyvin eri hintaan”, Lacik kertoo BBC:lle.

Pandoran laboratoriovalmisteiset timantit tuotetaan Britanniassa, joka on myös niiden ensimmäinen markkina. Laboratoriotimanttikorujen hinnat lähtevät 250 punnasta eli noin 290 eurosta. Vaikka timantit ovat perinteisesti muodostaneet vain hyvin pienen osan Pandoran myynnistä, Lacik uskoo edullisempien hintojen kasvattavan niiden kysyntää.

Myös huoli ympäristöstä ja kaivosten työoloista on saanut kuluttajat etsimään vaihtoehtoja louhituille timanteille. Bain & Companyn liikkeenjohdon konsultti Olya Linde kuitenkin uskoo BBC:n mukaan, että markkinoilla on vielä tilaa molemmille.

”Uskon, että luonnon timantit ja laboratoriossa kasvatetut timantit voivat olla olemassa rinnakkain ja kasvattaa timanttimarkkinoita kokonaisuudessaan. Kummallekin tuotetyypille on selkeä kysyntä”, Linde sanoo BBC:lle

Linde on ollut mukana tekemässä Antwerp World Diamond Centren (AWDC) sekä Bain & Companyn yhteistä selvitystä timanttiteollisuudesta.

Linden mukaan parempi design ja edullisempi hinta ovat merkittävimpiä syitä sille, miksi osa kuluttajista valitsee louhitun sijaan laboratoriovalmisteisen timantin. Ympäristöön, kestävyyteen ja eettisyyteen liittyvät syyt eivät sen sijaan yltä edes viiden merkittävimmän syyn joukkoon. Bainin selvityksen mukaan timanttien ympäristökestävyys on kuitenkin tärkeämpää millenniaaleille ja Z-sukupolvelle kuin vanhemmille ikäryhmille.

Laboratoriovalmisteiset timantit eivät kuitenkaan ole ympäristöhaitoiltaan täysin harmittomia. Niiden valmistaminen nimittäin vaatii paljon energiaa. Noin puolet laboratoriotimanteista valmistetaan Kiinassa, jossa merkittävä osa energiasta on peräisin kivihiilestä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa keskitytään sen sijaan käyttämään uusiutuvan energian lähteitä laboratoriotimanttien valmistuksessa.

Artikkeliin liittyviä aiheita