Aktian tulos kasvoi reippaasti alkuvuonna, asuntokauppa vilkasta - Talous | HS.fi

Aktian tulos kasvoi reippaasti alkuvuonna, asuntokauppa vilkasta

Pankin mukaan asuntokauppa oli alkuvuonna edelleen vilkasta ja erityisesti vapaa-ajan asuntojen kysyntä jatkoi kasvuaan.

Aktia liiketulos kasvoi kuluvan vuoden ensimmäisen neljänneksellä 16,9 miljoonaan euroon, kun se vuotta aikaisemmin oli 2,8 miljoonaa euroa. Kuvassa Aktian toimipiste Tikkurilassa.­

5.5. 9:27

Aktia Pankin tulos parani tammi–maaliskuussa selvästi viime vuoden vastaavasta ajasta.

Aktia liiketulos kasvoi kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 16,9 miljoonaan euroon, kun se vuotta aikaisemmin oli 2,8 miljoonaa euroa. Osakekohtainen tulos parani 0,20 euroon vuodentakaisesta 0,03 eurosta.

Aktian toimitusjohtaja Mikko Ayub kuvaa osavuosikatsauksessa pankin alkuvuotta vahvaksi.

”Korkokatteen hyvä kehitys jatkui viime vuodesta. Vahvan korkokatteen taustalla on niin kasvanut antolainaus kuin aktiivinen hinnoittelu yrityslainanannossa”, Ayub sanoo.

Aktian peruspankki­toiminnan kannattavuudesta kertova korkokate nousi tammi–maaliskuussa kahdeksan prosenttia 21,3 miljoonaan euroon. Pankin mukaan asuntokauppa oli alkuvuonna edelleen vilkasta ja erityisesti vapaa-ajan asuntojen kysyntä jatkoi kasvuaan.

Sen sijaan palkkiotuotot pysyivät ensimmäisellä neljänneksellä 25 miljoonassa eurossa eli lähes samana kuin viime vuonna samaan aikaan. Aktian varainhoidon hallinnassa oli varoja maaliskuun lopussa 10,4 miljardin euron arvosta, mikä on saman verran kuin vuodenvaihteessa.

Henki­vakuutus­netto parani sijoitussalkun positiivisten arvonmuutosten ansiosta 9,9 miljoonaan euroon, kun vertailukaudella se oli 5,2 miljoonaa euroa miinuksella. Vertailukaudella tulosta rasittivat koronapandemian aiheuttama markkinalasku. Vakuutustekninen tulos oli pankin mukaan vakaa alkuvuonna.

Yhteensä liiketoiminnan tuotot kasvoivat 45 prosenttia 57,9 miljoonaan euroon. Liiketoiminnan kulut kasvoivat yhdeksän prosenttia 38,7 miljoonaan euroon.

Luottotappioita pankki kirjasi tammi–maaliskuussa 2,2 miljoonaa euroa, kun vertailukaudella luottotappioita oli 1,4 miljoonaa euroa.

Aktia pitää tulosnäkymänsä ennallaan. Pankki odottaa edelleen, että sen vertailukelpoinen liikevoitto tänä vuonna on selvästi korkeampi kuin viime vuonna.

Aktia kertoi maaliskuussa ostavansa sijoituspalveluyhtiö Taalerin varainhoitoliiketoiminnan. Kauppa toteutui huhtikuun lopussa.

Artikkeliin liittyviä aiheita