Sampo teki alkuvuonna vahvan tulosparannuksen ja ylitti analyytikkojen odotukset - Talous | HS.fi

Sampo teki alkuvuonna vahvan tulosparannuksen ja ylitti analyytikkojen odotukset

Sammon suurin tytäryhtiö If paransi selvästi tulostaan vuoden takaisesta ja yhdistetty kulusuhde painui entistä alemmas.

Sammon konsernijohtaja Torbjörn Magnusson.­

5.5. 9:40

Finanssiyhtiö Sampo teki tammi–maaliskuussa selvästi analyytikkoennusteita vahvemman tuloksen. Sampo teki alkuvuonna 632 miljoonan euron tuloksen ennen veroja, kun vuosi sitten samalla ajanjaksolla tulos ennen veroja jäi vain 162 miljoonaan euroon. Osakekohtainen tulos oli nyt 0,82 euroa, kun vuosi sitten yhtiön tulos jäi 0,26 euroon osakkeelta.

Tietopalvelu Vara Researchin keräämä 11 analyytikon ennuste odotti Sammon tekevän noin 542 miljoonan euron tuloksen ennen veroja ja 0,72 euron osakekohtaisen tuloksen.

Sammon omistaman vakuutusyhtiö Ifin tulos ennen veroja oli alkuvuonna 257 miljoonaa euroa, mikä ylitti analyytikkojen noin 241 miljoonan euron ennusteen. Vuotta aiemmin Ifin tulos oli 129 miljoonaa euroa.

Ifin yhdistetty kulusuhde oli nyt 81,5 prosenttia, kun analyytikot odottivat suhteeksi 83,5 prosenttia. Sampo odottaa Ifin koko vuoden yhdistetyn kulusuhteen asettuvan 82–84 prosenttiin, joten alkuvuosi sujui vahvasti.

Yhdistetty kulusuhde kuvaa korvaus- ja liikekulujen suhdetta vakuutusmaksutuottoihin. Mitä pienempi kulusuhde on, sitä suuremmat vakuutusmaksutulot ovat suhteessa kuluihin.

Sammon toinen tytäryhtiö, henkivakuuttaja Mandatum teki tammi–maaliskuussa 76 miljoonan euron tuloksen ennen veroja, kun analyytikot odottivat siltä noin 73 miljoonan euron tulosta.

Sammon 70-prosenttisesti omistama brittiläinen vakuutusyhtiö Hastings teki alkuvuonna 46 miljoonan euron tuloksen ennen veroja, kun analyytikkoennuste oli noin 31 miljoonaa euroa.

Sammon osaomistamista yhtiöistä pankkikonserni Nordea ja tanskalainen vakuutusyhtiö Topdanmark julkaisivat vahvat ykkösneljänneksen tulokset jo viime viikolla, joten tulosparannus ei tullut täytenä yllätyksenä. Sampo omistaa Nordeasta 15,9 prosenttia ja Topdanmarkista 46,7 prosenttia.

Sampo piti koko vuoden ohjeistuksensa ennallaan. Yhtiö odottaa sen vakuutustoimintojen tekevän ”hyvän toiminnallisen tuloksen”, mutta markkinaehtoiset tulokset varsinkin henkivakuutustoiminnassa riippuvat pääomamarkkinoiden kehityksestä.

Artikkeliin liittyviä aiheita