Lääkejättien osakkeet halpenevat patenttihuolien vuoksi, mutta Modernan toimitusjohtajan usko ei horju: ”En menettänyt minuuttiakaan yöuniani” - Talous | HS.fi

Lääkejättien osakkeet halpenevat patenttihuolien vuoksi, mutta Modernan toimitusjohtajan usko ei horju: ”En menettänyt minuuttiakaan yöuniani”

Pfizerin, Biontechin ja Modernan osakkeiden hinnat olivat huomattavassa laskussa Wall Streetin pörssipäivän alussa.

Ruben Rodriguez antoi Modernan koronarokotteen Anita Addeille Kanadan Torontossa 4. toukokuuta.

6.5. 19:17 | Päivitetty 6.5. 21:02

Isojen lääkeyhtiöiden osakkeiden hinnat lähtivät torstaina kovaan luisuun. Sen taustalla on nähty olevan Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinnon keskiviikkona julkistama päätös tukea koronavirusrokotteiden immateriaalioikeuksista eli patentoinnista luopumista, jotta pandemia saataisiin pian päätökseen.

Myös Euroopan unioni on valmis keskustelemaan koronarokotepatenteista luopumisesta, sanoi EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen. Sen sijaan Saksan hallituksen tiedottaja sanoi, ettei maa kannata patenttisuojan poistamista.

Koronarokotteiden valmistamisessa mukana olevien Pfizerin, Biontechin ja Modernan osakkeiden hinnat olivat huomattavassa laskussa Wall Streetin pörssipäivän ensimmäisen tunnin aikana.

Myös alkuvuoden tuloksensa julkistaneen Modernan osakkeen hinta halpeni nopeammin kuin kertaakaan edeltävien kahden kuukauden aikana. Yhtiön kasvuvauhti ei vastannut analyytikkojen odotuksiin. Sen sijaan yhtiön tulos nousi voitolle ensimmäistä kertaa sen historiassa.

Moderna pyrkii lisäämään sijoituksiaan tuotannon kasvattamiseen niin, että sen koronarokotetta olisi ensi vuonna saatavilla jopa kolme miljardia annosta.

Bloombergin mukaan Modernan toimitusjohtaja Stéphane Bancel kertoi sijoittajille tulosjulkistuksen jälkeen, että patentoinnista luopumisen aikeet ”eivät muuta mitään Modernan kohdalla”. Bancel sanoi, että mistään päin maailmaa ei löydy ylimääräistä tuotantokapasiteettia Modernan rokotteessa tarvittavalle lähetti-RNA:lle.

”Näimme uutiset eilen illalla enkä menettänyt minuuttiakaan yöuniani”, Bancel vakuutti.

Modernan liikevaihto oli 1,94 miljardia dollaria eli noin 1,61 miljardia euroa. Yhtiö arvioi tienaavansa tänä vuonna kaikkiaan 19,2 miljardia dollaria. Modernan osakekohtainen tulos oli 2,84 dollaria, kun analyytikot olivat odottaneet 2,34 dollaria.

Saksalainen Biontech-lääkeyhtiö taas torjuu ehdotuksen patentoinnista luopumisesta lausunnolla, jonka mukaan patentointi ei rajoita sen yhteistyössä Pfizerin kanssa kehittämien koronarokotteiden tuotantoa tai tarjontaa.

”Patentit eivät ole se rajoittava tekijä rokotteemme tuotannossa tai toimituksissa. Ne eivät lisäisi rokoteannosten kansainvälistä tuotantoa ja tarjontaa lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä”, yhtiö kommentoi AFP:lle.

Myös Pfizerin toimitusjohtaja Albert Bourla kertoi pitävänsä patenteista luopumista huonona ideana.

Aiemmin tällä viikolla tuloksensa julkistanut Pfizer nosti merkittävästi tulostaan ja voittoaan koskevaa ennustetta.

Pfizer arvioi, että sen yhteistyössä Biontechin kanssa kehittämät koronarokotteet tuovat yhtiölle 26 miljardia dollaria, eli noin 21,5 miljardia euroa tänä vuonna. Yhtiön arvion mukaan voitto yhdestä annoksesta on tänä vuonna 3,55–3,65 dollaria, eli noin kolme euroa.