Teollisuuden tilaukset kasvoivat maaliskuussa selvästi vuodentakaisesta – tuotanto pieneni hiukan - Talous | HS.fi

Teollisuuden tilaukset kasvoivat maaliskuussa selvästi vuodentakaisesta – tuotanto pieneni hiukan

Metalliteollisuus voi tilastojen valossa maaliskuussa hyvin, kemia ei niinkään. Tilaustilastot ovat herkkiä voimakkaille heilahteluille.

Metalliteollisuudessa tilaukset kasvoivat 30 prosenttia maaliskuussa.

10.5. 8:27 | Päivitetty 10.5. 10:29

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli maaliskuussa 23,3 prosenttia suurempi kuin viime vuoden maaliskuussa, kertoo Tilastokeskus. Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä tilaukset kasvoivat 11,3 prosenttia verrattuna samaan aikaan viime vuonna.

Maaliskuun tilaukset kasvoivat metalliteollisuudessa 30 prosenttia ja paperin sekä paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksessa 20,1 prosenttia. Kemianteollisuuden tilaukset pienenivät puolella prosentilla. Tilastokeskus tosin muistuttaa, että tilaustilastot ovat herkkiä voimakkaille heilahteluille tilastointitavan vuoksi, sillä suuretkin tilaukset kohdistetaan vain yhdelle kuukaudelle.

Maaliskuun työpäiväkorjattu teollisuustuotanto sen sijaan pieneni 2,3 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Edelliseen kuukauteen eli helmikuuhun verrattuna kausitasoitettu tuotanto taas pieneni 2,1 prosenttia.

”Monien talouslukujen tulkinnassa on keväällä pidettävä jäitä hatussa ja muistettava heikko vertailutaso viime vuodelta, mikä voi saada lukemat näyttämään turhankin kovilta. Viime vuoden maaliskuussa ei kuitenkaan vielä koettu teollisuudessa suurempaa romahdusta, eli aamun lukuja on syytä pitää ihan pätevinä uusien tilausten osalta”, Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist sanoo kommentissaan.

Tuotannon notkahduskaan ei huoleta Appelqvistia, joka näkee sen selittyvän pitkälti sellaisella kuljetusvälineiden kuukausikohtaisella vaihtelulla, johon ei liity heikentyneitä tulevaisuudennäkymiä.

Päätoimialoista suurinta kasvua helmikuuhun nähden oli kaivostoiminnassa ja louhinnassa (6,3 prosenttia), sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa (1,9) ja metalliteollisuudessa (0,6). Tuotanto taas väheni esimerkiksi sähkö-, kaasu-, lämpö- ja ilmastointihuollossa (2,6 prosenttia) ja kemianteollisuudessa (1,5).

Vuodentakaiseen verrattuna eniten tuotanto kasvoi sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa (6,8 prosenttia) ja metalliteollisuudessa (2,6). Tuotanto väheni kemianteollisuudessa (16,4 prosenttia) ja metsäteollisuudessa (5,3).

Kun kevät etenee, Appelqvist uskoo vientiteollisuuden saavan vetoapua hyvästä suhdannetilanteesta nauttivasta maailmantaloudesta. Suurimmat huolet tällä hetkellä taas liittyvät komponenttien saatavuusongelmiin ja raaka-aineiden hintapaineisiin, joita maailmantalouden elpyminen osaltaan aiheuttaa. Pulaa on varsinkin mikrosiruista.

”Useissa Euroopan maissa komponenttipula latistikin jo merkittävästi viime viikolla julkaistuja maaliskuun teollisuuslukuja erityisesti autoteollisuuden osalta. Se saattaa näkyä jonkin verran myös Suomessa, vaikka merkittävistä tuotanto-ongelmista ei ole raportoitu”, Appelqvist kirjoittaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita