Uusiutuvaa sähkön­tuotantoa valmistui maailmaan ennätys­vauhtia viime vuonna, IEA:n mukaan muutos on vasta esimakua ”uudesta normaalista” - Talous | HS.fi

Uusiutuvaa sähkön­tuotantoa valmistui maailmaan ennätys­vauhtia viime vuonna, IEA:n mukaan muutos on vasta esimakua ”uudesta normaalista”

Kiinaan valmistui noin puolet kaikesta uudesta tuotannosta.

Kiinan Wuhuun rakennettiin aurinkovoimalaa syyskuussa 2014.

11.5. 12:12

Uusia tuuli- ja aurinkovoimaloita sekä muuta uusiutuvaa sähköntuotantoa rakennettiin maailmaan viime vuonna ennätysvauhtia.

Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n tuoreiden tietojen mukaan uutta uusiutuvaa sähköntuotantokapasiteettia valmistui lähes 280 gigawattia viime vuonna.

Määrää voi suhteuttaa siihen, että Yhdysvaltojen koko uusiutuvan energian tuotantokapasiteetti viime vuonna oli runsaat 310 gigawattia. Yhdessä vuodessa maailmaan siis rakennettiin lähes sama määrää uutta uusiutuvaa sähköntuotantoa.

Puolet uudesta kapasiteetista rakennettiin Kiinaan, mutta tuotantokapasiteetti kasvoi myös esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

Edellisvuoteen verrattuna uuden kapasiteetin määrä maailmassa kasvoi 45 prosenttia. Prosentuaalinen kasvu oli nopeinta sitten vuoden 1999.

Eniten lisääntyi aurinkosähkötuotanto. Uutta kapasiteettia valmistui maailmaan 134 gigawattia.

Uutta tuulivoimaa rakennettiin maailmaan lähes kaksi kertaa enemmän kuin edellisvuonna, ennen kaikkea Kiinan tukimekanismien vauhdittamana. Uutta kapasiteettia valmistui 114 gigawattia, mistä yli puolet Kiinaan.

Vuosi 2020 ei kuitenkaan ole IEA:n mukaan jäämässä yksittäiseksi poikkeusvuodeksi, vaan antaa esimakua ”uudesta normaalista”. IEA:n ennusteen mukaan uutta uusiutuvaa sähköntuotantoa valmistuu maailmaan tänä vuonna 270 gigawattia ja ensi vuonna 280 gigawattia.

”Tuuli- ja aurinkovoima rikkovat ennätyksiä toisensa jälkeen ja antavat meille lisää syitä olla optimistisia ilmastotavoitteidemme suhteen. Viime vuonna uusiutuvien osuus maailman kaikesta uudesta sähköntuotantokapasiteetista oli 90 prosenttia”, sanoo IEA:n pääjohtaja Fatih Birol tiedotteessa.

Artikkeliin liittyviä aiheita