Osakkeet sukeltavat ympäri maailman –”Sijoittajat etsivät syytä myydä” - Talous | HS.fi

Osakkeet sukeltavat ympäri maailman –”Sijoittajat etsivät syytä myydä”

S-Pankin päästrategi Lippo Suominen sanoo, että osakkkeiden maailmanlaajuisessa myyntiaallossa on kyse monien asioiden summasta.

Osakkeet laskivat tiistaina selvästi Euroopassa.

11.5. 17:44

Osakemarkkinat ovat tiistaina laskeneet laajasti ympäri maailman. Japanin ja Euroopan pörssit seurasivat Yhdysvaltain maanantain kurssipakitusta ja Yhdysvalloissa myyntiaalto jatkui tiistaina toista päivää peräkkäin.

S-Pankin päästrategi Lippo Suominen sanoo, että maailmanlaajuisen kurssilaskun taustalla on maaliskuussa alkanut inflaatiokeskustelu, mutta myyntiaallon ajoittumisessa on pohjimmiltaan kyse monien asioiden summasta.

”Tärkein syy on se, että osakemarkkinoilla on takana vahva nousu. Salkut ovat täynnä osakkeita ja odotukset ovat korkealla, eikä voittojen kotiutumisaaltoa ole tapahtunut pitkään aikaan”, Suominen sanoo.

Toiseksi Suominen huomioi, että osakkeet ovat tällä hetkellä varsin kalliita arvostusluvuilla mitattuna. Useat suhdanne-ennusteet povaavat, että talous kasvaa kuluvana vuonna poikkeuksellisen vahvasti, ja tammi–maaliskuun tuloskausi on ollut erittäin hyvä niin Yhdysvalloissa kuin Suomessa.

”Olemme saaneet erinomaisia uutisia joka puolelta. Osakkeiden vastaanotto hyviin uutisiin on kuitenkin ollut mieto. Se kertoo siitä, että sijoittajat etsivät syytä myydä. Se on inflaatio.”

Suominen huomauttaa, että markkinat eivät ole laskeneet tasaisesti.

”Yhdysvalloissa ovat laskeneet nimenomaan kasvu- ja hype-osakkeet, jotka ovat nousseet kovasti”.

Kasvuyritysten osakkeet ovat erityisen herkkiä inflaation ja korkojen nousulle, koska yleisesti ne eivät tee tulosta. Jos korkotaso nousee, tällaisten yritysten tulevaisuuden tuloksen nykyarvo on matalampi.

Inflaatiohuolet nosti pinnalle tiistaina aamulla julkistetut Kiinan tuottajahinnat. Kiinan tilastoviranomainen kertoi tiistaina, että maan tuottajahintojen vuosinousu kiihtyi huhtikuussa 6,8 prosenttiin eli nopeimmilleen sitten vuoden 2017 lokakuun.

Seuraava sijoittajien huomionkohde on keskiviikkona iltapäivällä, jolloin Yhdysvaltain työministeriö julkaisee huhtikuun inflaatioluvut. Ekonomistit odottavat uutistoimisto Bloombergin kokoamassa konsensusennusteessa kuluttajahintojen nousuvauhdin kiihtyneen huhtikuussa 3,6 prosenttiin. Maaliskuussa inflaatiovauhti oli 2,6 prosenttia.

”Nyt on edessä hermoilun aika. En ennusta vahvaa laskumarkkinaa ja massiivista myyntiaaltoa, koska talous on kuitenkin menossa oikeaan suuntaa, vaikka inflaatio pelottelisikin”, Suominen sanoo.