Maissin hinta on noussut tänä vuonna jo 50 prosenttia, WSJ:n mukaan tortillasipsit ja Coca-Cola voivat kallistua - Talous | HS.fi

Maissin hinta on noussut tänä vuonna jo 50 prosenttia, WSJ:n mukaan tortillasipsit ja Coca-Cola voivat kallistua

Merkittävästi kallistunut maissi on keskeinen valmistusaine muun muassa tortillalastuissa, kanansiivissä, viskissä ja Coca-Colassa.

Maissifutuurien hinnat ovat nousseet tuntuvasti tänä vuonna.

11.5. 20:05

Raaka-aineiden hinnat ovat nousseet kuluvana vuonna selvästi, ja eniten kallistuneiden raaka-aineiden joukossa on maissi.

Amerikkalaislehti The Wall Street Journal (WSJ) kertoo, että maissin futuurihinnat ovat nousseet tänä vuonna noin 50 prosenttia.

Maissin hinnannousun voi WSJ:n mukaan odottaa kallistavan monenlaisia tuotteita, koska sitä käytetään raaka-aineena lukuisiin elintarvikkeisiin ja bensiiniin.

Maissi on keskeinen valmistusaine muun muassa tortillalastuissa, kanansiivissä, viskissä ja Coca-Colassa. Yhdysvaltain maissisadosta noin 40 prosenttia sekoitetaan polttoaineisiin, lehti kertoo.

WSJ:n mukaan maissin hinnannousuun on useita syitä.

Ensinnäkin Kiinan odotetaan tänä vuonna nelinkertaistavan maissintuontinsa Yhdysvalloista, koska maa yrittää kasvattaa sikakantansa entiselleen ja siat tarvitsevat syötävää. Kiina joutui tuhoamaan sikojaan maassa ennen pandemiaa jyllänneen sikaruton takia.

Samaan aikaan maissin tarjonta Etelä-Amerikasta on pienentynyt. Yhdysvaltain talouden avautumisen koronarajoituksista sen sijaan odotetaan lisäävän autoilua ja siten bensiiniin sekoitettavan maissin kulutusta.

Maataloustuotteiden futuurimarkkinoilla puolestaan uudet kaupankäyntisäännöt mahdollistavat sijoittajille entistä suuremmat sijoitukset maissiin.

Sijoittajat ovat yleisestikin lisänneet sijoituksiaan raaka-aineisiin, koska niiden hintojen arvioidaan suojaavan inflaation kiihtymiseltä.

Artikkeliin liittyviä aiheita