Inflaatio kiihtyi Yhdysvalloissa selvästi odotuksia enemmän – osakkeet halpenevat tuntuvasti - Talous | HS.fi

Inflaatio kiihtyi Yhdysvalloissa selvästi odotuksia enemmän – osakkeet halpenevat tuntuvasti

Inflaatiovauhti oli huhtikuussa 4,2 prosenttia, kun se maaliskuussa oli 2,6 prosenttia.

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden on ajanut pandemian taloudellisten vaurioiden korjaamiseen tähtäävän hätärahoituksen lisäämistä.

12.5. 15:45 | Päivitetty 13.5. 12:27

Talouden vahva elpyminen kiihdytti huhtikuussa voimakkaasti inflaatiota Yhdysvalloissa.

Työministeriö ilmoitti keskiviikkona, että inflaatiovauhti oli huhtikuussa 4,2 prosenttia. Ekonomistit arvioita ennalta, että inflaatiovauhti olisi voimistunut 3,6 prosenttiin. Maaliskuussa se oli 2,6 prosenttia.

Osakkeet halpenivat keskiviikkona tuntuvasti. Kolmesta keskeisestä osakeindeksistä S&P 500 ja Nasdaq heikkenivät runsaat kaksi prosenttia.

Inflaatio eli kuluttajahintojen kallistuminen on yksi Yhdysvaltojen talouden suurimmista kysymyksistä. Huhtikuussa inflaatiovauhti kiihtyi voimakkaimmin sitten syyskuun 2008, jolloin rahoitusmarkkinoiden kriisi kärjistyi investointipankki Lehmanin Brothersin vararikkoon.

Keskuspankkien tarkkaavaisesti seuraama pohjainflaatio oli huhtikuussa 3,0 prosenttia. Pohjainflaatiosta on poistettu ruoan ja energian vaikutus hintatason muutokseen.

Yhdysvaltojen keskuspankin hintavakaustavoitteen mukaan inflaatiovauhdin pitäisi olla kaksi prosenttia. Tosin keskuspankin viime kesänä julkistama täsmennetty hintavakaustavoite tarkoittaa, että se on valmis sietämään tilapäisesti yli kahden prosentin prosentin inflaatiota.

Yksittäisistä hyödykkeistä inflaatiota kiihdytti eniten käytetyt autot, joiden hinnat kohosivat kymmenen prosenttia. Helsingin yliopiston empiirisen makrotaloustieteen professori Antti Ripatti arvelee, että niiden kysyntää on saattanut jouduttaa ihmisten haluttomuus käyttää julkista liikennettä koronaviruksen takia.

”Erilaiset majoitus- ja matkustuspalvelut kallistuivat myös. Niiden ja käytettyjen autojen tarjonta ei jousta, jolloin kysynnän kasvu johtaa hintojen kallistumiseen. Ainakin toistaiseksi hintojen kallistuminen on rajoittunut vain rajalliseen määrään hyödykkeitä, joten mistään laaja-alaisesta inflaation kiintymisestä ei ole vielä kysymys. Pikemmin kyse on patoutuneen kysynnän purkautumisesta, joka tasaantuu ajan mittaan.”

Sijoittajien pelkoa inflaation kiihtymisestä on viime viikkoina lisännyt se, että monet raaka-aineet ovat kallistuneet kasvavan kysynnän takia. Niiden kallistuminen voi puolestaan heikentää ajan mittaan yritysten kannattavuutta.

Todennäköisesti sijoittaja pelkäävät silti eniten sitä, että keskuspankki joutuu kiristämään rahapolitiikkaa ennakoitua aikaisemmin.

Keskuspankki arvioi jo maaliskuussa, että inflaatio nopeutuu tilapäisesti talouden vahvan elpymisen seurauksena, koska rokotukset koronavirusta vastaan etenevät, liikkumisen ja elinkeinotoiminnan rajoituksia voidaan purkaa ja presidentti Joe Bidenin ehdotuksesta hätärahoitusta pandemian taloudellisten vaurioiden korjaamiseksi lisätään.

Keskuspankki ostaa markkinoilta edelleen kuukausittain 120 miljardin dollarin arvosta liittovaltion joukkolainoja ja asuntovakuudellisia arvopapereita pitääkseen rahoitusolot talouskasvulle suotuisina. Ohjauskorkoonsa se tuskin koskee ennen kuin arvopapereiden ostot on lakkautettu.

Voimakas rahapoliittinen elvytys on puolestaan edesauttanut talouden tointumista viime vuoden taantumasta, mutta siinä on myös riskinsä.

Arvopapereiden ostot ovat yksi syy siihen miksi, osakkeet ovat vuoden kuluessa kallistuneet voimakkaasti. Toinen painava syy on, että koronaviruspandemian kolhut moniin pörssiyhtiöiden tuloksiin ovat ovat olleet vähäisemmän kuin runsas vuosi sitten pandemian kärjistyessä arvioitiin.

”Tiedossa oli, että inflaatio voi kiihtyä merkittävästi, ja se myös tapahtui. Yhden kuukauden perusteella ei silti pidä tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Huhtikuun inflaatio ei ollut mikään šokki markkinoille, vaan sen voimakkaaseen kiihtymiseen tilapäisesti oli varauduttu. Jos inflaatiovauhti kiihtyy pysyvästi, keskuspankin kärsivällisyyttään koetellaan toden teoilla”, sanoo finanssiyhtiö Nordean päästrategi Jan von Gerich.

Hän myös painottaa, että inflaatio-odotukset markkinoilla ovat kasvaneet, ja odotukset sinänsä vaikuttavat myös yleensä hintojen kallistumiseen. Sijoittajat arvioivat, että keskuspankki kiristää rahapolitiikkaansa ensi vuoden lopussa.

”Onhan tässä periaatteessa vaarana, että yritykset lykkäävät investointejaan inflaation voimistumisen takia, mutta pidän sitä toistaiseksi epätodennäköisenä.”

Toisaalta kokonaiskysyntää ylläpitää presidentti Bidenin 1 900 miljardin dollarin hätärahoitus koronaviruspandemian taloudellisten vaurioiden korjaamiseksi ja suunniteltu 2 000 miljardin dollarin investointiohjelma. Lisäksi presidentti haluaa käyttää 1 000 miljardia dollaria lastenhoidon, terveydenhoidon ja koulutuksen parantamiseen.

Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) arvioi huhtikuussa, että Yhdysvaltojen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 6,0 prosenttia. Keskuspankin ennusteen perusteella talouskasvu voimistuu tänä vuonna 6,5 prosenttiin.

Vuositasolla IMF arvioi inflaation kiihtyvän kuluvana vuonna 2,3 prosenttiin ja keskuspankki 2,4 prosenttiin.

Inflaation kiihtyminen on haitallista etenkin joukkolainoihin sijoittaneille, koska koron reaalinen arvo halpenee. Siitä seuraa, että jo liikkeeseen laskettujen joukkolainojen hinta halpenee eli tuottovaatimus (korko) kasvaa, mikä heijastuu myös uusiin liikkeeseen laskettaviin joukkolainoihin.

Euroalueella inflaatio on tuntuvasti hitaampaa kuin Yhdysvalloissa, koska talouden elpyminen ei ole yhtä voimakasta.

Euroopan komissio arvioi keskiviikkona, että euroalueen talous kasvaa tänä vuonna 4,3 prosenttia ja 4,4 prosenttia ensi vuonna. Inflaatiovauhdin se arvioi kiihtyvän euroalueella tänä vuonna 1,7 prosenttia, mutta hidastuvan ensi vuonna 1,3 prosenttiin.

Euroopan keskuspankki arvioi jo maaliskuussa, että euroalueella inflaatiovauhti voi kiihtyä tämän vuoden lopussa tilapäisesti kahteen prosenttiin. Euroalueella inflaatiovauhti oli viimeksi kahdessa prosentissa kesällä ja keväällä 2018.

Artikkeliin liittyviä aiheita