Bensiinipula pahenee Yhdysvalloissa – viranomaiset varoittivat, ettei muovipusseja saa täyttää polttoaineella - Talous | HS.fi

Bensiinipula pahenee Yhdysvalloissa – viranomaiset varoittivat, ettei muovipusseja saa täyttää polttoaineella

Colonial Pipeline -yhtiö joutui kiristyshaittaohjelmahyökkäyksen kohteeksi viime perjantaina.

Virginian Arlingtonissa sijaitsevalta huoltoasemalta oli polttoaine loppunut keskiviikkona.

12.5. 21:50

Polttoaineiden pula näytti pahenevan keskiviikkona Yhdysvaltojen itärannikolla, kun maan suurin bensiiniputkiverkosto pysyi suljettuna kuudetta päivää.

Colonial Pipeline -yhtiö joutui kiristyshaittaohjelmahyökkäyksen kohteeksi viime perjantaina, jonka jälkeen yhtiön bensiinin jakelu on ollut keskeytettynä. Yhtiön bensiiniputkiverkosto kulkee Meksikonlahden rannikon öljyjalostamoilta Yhdysvaltojen itä- ja kaakkoisosiin.

Osa alueen huoltoasemilta on loppunut polttoaine. Uutiskanava CNN:n mukaan 12,3 prosenttia Pohjois-Carolinan huoltoasemista ja 8,6 prosenttia Virginian huoltoasemista on ilman bensiiniä. Bensiinipula vaivaa myös Georgian, Floridan ja Etelä-Carolinan huoltoasemia.

Osavaltioiden isoissa kaupungeissa jopa 60–70 prosenttia huoltoasemista kärsii polttoaineiden pulasta.

Bensiinin hintatietoja keräävän Gasbuddyn johtaja Patrick De Haan sanoi CNN:lle, että huoltoasemia tyhjentää ”paniikkiostaminen”. Hän varoitti, että tämä ”epärationaalinen käyttäytyminen” voi pitkittää polttoainepulaa viikkoihin.

Yhdysvaltain energiaministeri Jennifer Granholm vetosi yhdysvaltalaisiin, etteivät kuluttajat hamstraisi bensiiniä.

”Haluan korostaa, että kuten wc-paperin hamstraamisessa pandemian alkaessa ei ollut tarvetta samanlailla bensiinin hamstraamiselle ei pitäisi olla mitään tarvetta”, Granholm sanoi tiedotustilaisuudessa CNN:n mukaan.

Hamstraus on paikoin käynyt niin kiivaaksi, että Yhdysvaltain kuluttajasuojaviranomainen USCPSC joutui varoittamaan Twitter-viestissään kuluttajia, ettei muovipusseja saa täyttää bensiinillä. Viranomainen käski käyttämään vain bensiinille tarkoitettuja kanistereita.

Energiaministeri Granholmin mukaan Yhdysvalloissa on tarpeeksi bensiiniä, mutta se on vain väärässä paikassa. Yhdysvaltain ylin hallinto pohtiikin keinoja vauhdittaa polttoaineiden kuljetuksia.

Verkkosivusto Politicon mukaan poliitikot ja viranomaiset pohtivat poikkeuksia joihinkin ympäristö- ja työsäännöksiin, jotta polttoainekuljetukset saataisiin liikkeelle.

Bensiinipulasta kärsineissä osavaltioissa säännöksiä on jo höllennetty. Uutistoimisto Reutersin mukaan Florida, Pohjois-Carolina, Virginia ja Georgia ovat keventäneet kuljettajasäännöksiä. Georgia myös luopui polttoaineen arvonlisäverosta lauantaille asti.