Facebook hävisi oikeus­kiistan, yhtiöltä saatetaan kieltää käyttäjä­tietojen siirto EU:sta Yhdysvaltoihin - Talous | HS.fi

Facebook hävisi oikeus­kiistan, yhtiöltä saatetaan kieltää käyttäjä­tietojen siirto EU:sta Yhdysvaltoihin

Irlantilainen oikeus päätti perjantaina, että maan tietosuojavaltuutettu voi edetä selvityksessä Facebookin tietosiirroista.

Facebook hävisi perjantaina oikeuskiistan selvityksestä käyttäjätietojen siirrosta Euroopan unionista Yhdysvaltoihin.

14.5. 21:42

Irlannin tietosuojavaltuutettu saa edetä selvityksessä, joka saattaa estää Facebookia siirtämästä käyttäjien tietoja Euroopan unionin alueelta palvelimille Yhdysvaltoihin. Irlantilainen oikeus päätti asiasta perjantaina.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Irlannin tietosuojavaltuutettu käynnisti selvityksensä elokuussa. Valtuutettu arvioi silloin alustavasti, että mekanismia, jota Facebook käyttää tietojen siirtoon Yhdysvaltoihin, ei voi käytännössä käyttää.

Facebook haastoi oikeudessa sekä selvityksen teon että valtuutetun alustavan arvion. Sosiaalisen median jätin mielestä niillä on ”tuhoisia” ja ”peruuttamattomia” vaikutuksia sen liiketoimintaan, joka perustuu käyttäjien tiedon jalostamiseen ja kohdennettuihin verkkomainoksiin.

Hovioikeutta vastaava Irlannin oikeusaste hylkäsi perjantaina kaikki Facebookin haasteessaan esittämät vaatimukset. Päätöksen mukaan Facebook ei ole esitellyt perusteita tietosuojavaltuutetun selvityksen estämiseksi.

Itävaltalainen tietosuoja-aktivisti Max Schrems arvioi Reutersin mukaan tiedotteessaan, että päätös estää väistämättömästi Facebookin tietovirtojen siirron.

Schrems ennakoi, että Irlannin tietosuojavaltuutettu pysäyttää tietojen siirron todennäköisesti ennen kesää.

Facebook kertoi lausunnossaan puolustautuvansa, koska tietosuojavaltuutetun alustava arvio on yhtiön mukaan vahingollista paitsi yhtiölle, myös Facebookin käyttäjille ja muille yrityksille.

Facebookin valvonta EU:n alueella on valtuutettu Irlannin tietosuojaviranomaisille. Amerikkalaisyhtiön Euroopan pääkonttori sijaitsee Dublinissa.

Artikkeliin liittyviä aiheita