Bill Gates jätti WSJ:n mukaan Microsoftin hallituksen vanhaa suhdetta koskevan tutkinnan takia – NYT kertoo Gatesin aiheuttaneen naistyöntekijöille ”epämukavia” tilanteita - Talous | HS.fi

Bill Gates jätti WSJ:n mukaan Microsoftin hallituksen vanhaa suhdetta koskevan tutkinnan takia – NYT kertoo Gatesin aiheuttaneen naistyöntekijöille ”epämukavia” tilanteita

Bill Gatesin edustaja myöntää Gatesin ja naisen sopuisasti päättyneen suhteen lähes 20 vuotta sitten. Edustajan mukaan Gatesin päätös luopua hallituspaikastaan ei ollut millään tavalla yhteydessä tähän asiaan.

New York Timesin mukaan avioeroprosessin keskellä oleva miljardööri Bill Gates tunnettiin kömpelöistä lähestymisyrityksistään naisille sekä toimistolla että sen ulkopuolella.

17.5. 12:48 | Päivitetty 17.5. 14:00

Miljardööri Bill Gates jätti teknologiajätti Microsoftin hallituksen hänen vanhaa suhdettaan yhtiön työntekijään koskevan tutkinnan myötä, kertoo The Wall Street Journal.

Gates kertoi vuoden 2020 maaliskuussa jättävänsä hallituspaikkansa sekä Microsoftissa että sijoitusyhtiö Berkshire Hathawayssa, koska haluaa keskittyä enemmän hyväntekeväisyystyöhönsä.

WSJ:n mukaan Microsoftin hallituksen jäsenet päättivät viime vuonna, että Gatesin pitäisi jättää paikkansa hallituksessa. Hallituksen mielestä Gatesin entinen romanssi Microsoftin naispuolisen työntekijän kanssa oli sopimaton.

Asiaa tutkimaan palkattiin lakitoimisto vuoden 2019 lopulla sen jälkeen, kun Microsoftin insinööri kertoi kirjeessä olleensa vuosien varrella seksuaalisessa suhteessa Gatesin kanssa.

Tutkinnan aikana jotkut hallituksen jäsenistä tulivat siihen tulokseen, että Gatesin ei ollut enää sopivaa istua yhtiön hallituksessa. Gates jätti paikkansa ennen kuin tutkinta tuli päätökseensä ja koko hallitus ehti tehdä asiassa virallisen päätöksen, lehden lähteet kertovat.

Microsoftin edustajan antaman lausunnon mukaan yhtiö sai vuoden 2019 lopulla kirjeen, jonka mukaan Gates teki aloitteen intiimistä suhteesta yhtiön työntekijän kanssa vuonna 2000. Edustaja kertoi, että yhtiön hallituksen komitea kävi asian läpi ulkopuolisen lakitoimiston tutkinnan avulla.

Bill Gatesin edustajan mukaan Gatesilla oli lähes 20 vuotta sitten suhde, joka päättyi sopuisasti. Edustajan mukaan Gatesin päätös luopua hallituspaikastaan ei ollut millään tavalla yhteydessä tähän asiaan.

Vuosikymmenten takainen suhde ei ollut ainoa kerta, kun Bill Gates tavoitteli yhtiöissään työskenteleviä naisia, kertoo The New York Times. Lehden mukaan Gates on joissain piireissä saanut maineen kyseenalaisesta toiminnasta työhön liittyvissä tilanteissa.

Lehden mukaan Gates esimerkiksi osallistui vuonna 2006 naispuolisen Microsoftin työntekijän pitämään esitykseen ja pyysi tätä sähköpostitse illalliselle heti lähdettyään kokouksesta.

”Jos tämä tekee olosi epämukavaksi, esitä, ettei sitä ikinä tapahtunut”, Gates kirjoitti viestissä sen New York Timesille lukeneen henkilön mukaan.

New York Timesin mukaan viesti teki naisen olon epämukavaksi, ja tämä päätti esittää, ettei sitä ikinä tapahtunut. Lehti kertoo myös toisesta tapauksesta, jossa Gates pyysi hyväntekeväisyyssäätiölleen työskentelevää naista illalliselle seisoessaan tämän kanssa cocktail-tilaisuudessa. Nainen kertoo tunteneensa olonsa epämukavaksi, mutta nauraneensa välttääkseen vastaamisen.

Kuusi nykyistä ja entistä Microsoftin, Gatesin hyväntekeväisyyssäätiön tai hänen omaisuuttaan hallinnoivan yhtiön työntekijää kertovat NYT:lle, että tämän kaltaiset tilanteet ja toiset tuoreemmat tapaukset loivat välillä epämukavan työilmapiirin.

NYT:n mukaan Gates tunnettiin kömpelöistä lähestymisyrityksistään naisille sekä toimistolla että sen ulkopuolella.

Jotkut NYT:n haastattelemista työntekijöistä sanoivat, että vaikka he eivät hyväksyneet Gatesin käytöstä, he eivät pitäneet sitä ahdisteluna. Heidän mukaansa Gates ei painostanut naisia suostumaan lähentelyihinsä heidän työuriensa vuoksi, ja Gates näytti ajattelevan, että hän antoi naisille tilaa kieltäytyä hänen lähestymisistään.

Toukokuun alussa Bill ja hänen vaimonsa Melinda Gates kertoivat eroavansa 27 avioliittovuoden jälkeen. Pariskunta ei ole avannut eron syytä julkisesti, mutta WSJ:n mukaan prosessi on ollut vireillä jo pitkään.

Lehden mukaan yksi Melinda Gatesin huolenaiheista oli hänen aviomiehensä yhteys sijoituspankkiiri Jeffrey Epsteiniin.

Epsteinia syytettiin kymmenien nuorten naisten ja tyttöjen hyväksikäytöstä sekä seksikaupan pyörittämisestä. Hänet löydettiin vuoden 2019 loppukesästä kuolleena sellistään. Viralliseksi kuolinsyyksi on kerrottu itsemurha.

Pariskunnalla on jaettavanaan 146 miljardin dollarin omaisuus, joka jaetaan erillisen erosopimuksen perusteella.