Koronavuoden verovähennykset ilmoitettava viimeistään tiistaina, verottaja odottaa mahdollisia muutoksia vielä yli miljoonalta kansalaiselta - Talous | HS.fi

Koronavuoden vero­vähennykset ilmoitettava viimeistään tiistaina, verottaja odottaa mahdollisia muutoksia vielä yli miljoonalta kansalaiselta

Veroilmoituksiin tehtävien muutosten määrässä ei näy isoa koronalisää. Moni teki tuloihin ja vähennyksiin liittyvät muutokset jo verokortteihinsa viime vuonna.

Koronapandemian takia Verohallinto suosittelee tekemään täydennykset veroilmoitukseen mahdollisuuksien mukaan Omavero-palvelussa.

17.5. 18:02

Kaikkiaan 1,64 miljoonan ihmisen täytyy viimeistään tiistaina tarkistaa, korjata ja tarvittaessa täydentää esitäytettyä veroilmoitustaan. Tiistaina koittava määräpäivä on palkansaajien kolmas ja viimeinen veroilmoituksen täydentämisen määräpäivä.

Maanantaihin mennessä veroilmoitustaan oli täydentänyt jo 1,19 miljoonaa ihmistä, joista 280 000:lla muutosten määräpäivä on tiistaina. Veroasiantuntija Sami Varonen Verohallinnosta odottaa parin viimeisen päivän aikana ainakin sataatuhatta täydentäjää lisää.

Viime keväänä täydennyksiä ilmoituksiinsa teki kaikkiaan 1,3 miljoonaa ihmistä. Verohallinto oli odottanut korjausten määrän tänä vuonna kasvavan poikkeuksellisen koronavuoden takia, koska etätöiden vuoksi esimerkiksi kodin ja työpaikan väliset matkakustannukset ovat voineet vähentyä.

”Koronalisää ei näytä syntyvän, vaan ilmoitusten korjaamisen määrä on edelleen maltillista. Voimme päästä pikkuisen isompaan lukemaan kuin viime vuonna, mutta ei niin, etteikö se voisi mennä normaaliin vuosivaihteluun”, Varonen sanoo.

Varosen mukaan taustalla on kaksi syytä. Toisaalta samat ihmiset, jotka ovat aiemmin ilmoittaneet matkakuluistaan, ovat koronavuonna tehneet etätöitä ja siksi ilmoittavat työhuoneisiin liittyvistä vähennyksistä.

”Viime vuonna monien tulot myös muuttuivat vuoden aikana ja ihmiset lasketuttivat verokorttejaan uusiksi loppuvuonna. Jos tiedot ilmoitti silloin verokorttiin oikein, muutoksia ei ole enää tarvinnut tehdä ilmoitukseen.”

HS keräsi ensimmäisen palkansaajien määräpäivän aattona vinkit siihen, miten esimerkiksi etätöistä aiheutuneita kuluja voi vähentää verotuksesta.

Eniten koronavirukseen liittyviä muutoksia veroilmoituksiin on tehty esimerkiksi matkakulujen korjaamisessa alaspäin. Lisäksi suosittu tulonhankkimismeno on ollut etätyöstä johtuva työhuonevähennys. Työvälineisiin liittyvien vähennysten määrä ei ole kasvanut yhtä paljon, koska työnantajat tarjoavat yleensä myös etätyössä tarvittavat välineet.

Koronapandemian takia Verohallinto suosittelee tekemään täydennykset mahdollisuuksien mukaan Omavero-palvelussa. Verohallinnon mukaan palkansaajista jopa 95 prosenttia tekee veroilmoituksen verkossa.

Verohallinto muistuttaa, että vähennysten lisäksi viime vuoden tulot pitää ilmoittaa viimeistään omana veroilmoituksen tarkistamisen määräpäivänä.

Esimerkkejä itse ilmoitettavista tuloista ovat Airbnb- ja muut vuokratulot. Myös virtuaalivaluutoista saadut tulot pitää ilmoittaa itse. Jos esitäytettyyn veroilmoitukseen ei lisää puuttuvia tuloja tai tee muita tarvittavia korjauksia ajoissa, joutuu maksamaan myöhästymismaksun tai veronkorotuksen.

Veronpalautukset maksetaan tänä vuonna aikaisintaan elo–syyskuussa ja viimeistään joulukuussa.

Artikkeliin liittyviä aiheita