Sisäiseen kriisiin ajautunut Biohit erotti toimitus­johtajansa ja aloittaa välimies­menettelyn kiinalaista jakelu­kumppaniaan vastaan - Talous | HS.fi

Sisäiseen kriisiin ajautunut Biohit erotti toimitus­johtajansa ja aloittaa välimies­menettelyn kiinalaista jakelu­kumppaniaan vastaan

Biohitin perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Osmo Suovaniemi jatkaa toimitusjohtajan sijaisena. Kolmasosan yhtiöstä omistavan Biohit Healthcaren toimitusjohtaja Liu Feng arvosteli huhtikuussa Suovaniemen asemaa Biohitissä.

Biohitin perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Osmo Suovaniemi kuvattuna vuonna 2010.

17.5. 19:21

Pörssiyhtiö Biohitin hallitus on päättänyt erottaa yhtiön toimitusjohtajan Semi Korpelan tehtävästään.

Biohitin tiedotteen mukaan Korpela lopettaa yhtiön toimitusjohtajana välittömästi. Toimitusjohtajan sijaisena jatkaa Biohitin hallituksen puheenjohtaja Osmo Suovaniemi. Yhtiön hallitus kertoo käynnistävänsä uuden toimitusjohtajan hakuprosessin.

Korpela jäi maaliskuun puolivälissä sairauslomalle, joka jatkui yhä huhtikuun lopussa. Tuolloin HS Visio kertoi Biohitin kahden pääomistajan poikkeuksellisesta kriisistä, joka kilpistyi Suovaniemen asemaan yhtiössä.

Tuolloin kerrottiin, että yhtiöstä noin kolmanneksen omistava kiinalainen jakelukumppani, lääkevalmistaja Biohit Healthcare (Hefei) toivoo hallituksen puheenjohtajan Suovaniemen vetäytymistä hallituksesta. Biohitin hallituksen jäsen ja Hefein toimitusjohtaja Liu Feng arvosteli Biohitiä siitä, että yrityksen perustanut Suovaniemi on käytännössä yhtiön hallituksen ainoa päätöksentekijä.

Suovaniemi omistaa enemmistön Biohitin äänivaltaisista osakkeista. Hefei taas on osakkeiden määrällä mitattuna Biohitin suurin osakkeenomistaja noin kolmanneksen omistusosuudella.

Lue lisää: Pörssiyhtiö Biohitissä on käynnissä poikkeuksellinen Kiinaan ulottuva kriisi, jonka keskiössä on yhtiön rakentanut 77-vuotias professori

Biohit vastasi HS:n artikkeliin tiedottamalla, että Liun siinä esittämät väitteet ovat tämän omia eivätkä edusta yhtiön kantaa. Biohit korosti, että Liu on esittänyt väitteitä julkisuudessa kertomatta asiasta ensin yhtiölle. Biohit myös puolusti Suovaniemen asemaa yhtiössä.

Maanantaina Biohit tiedotti myös aloittavansa lisenssisopimuksen rikkomista koskevan välimiesmenettelyn. Biohitin mukaan kyseessä on Biohitin ja Hefein välillä ”ilmennyt yhtiöiden välisen lisenssisopimuksen soveltamiseen liittyvä erimielisyys”.

Biohit kertoo jättäneensä Keskuskauppakamarin välimieslautakunnalle hakemuksen välimiesmenettelyn aloittamiseksi. Biohitin mukaan Hefei ei ole maksanut jakelu- ja lisenssisopimusten mukaisia rojalteja Biohitille. Yhtiön mukaan maksamattomien rojaltien vaikutus on ollut toistaiseksi vähäinen Biohitin toiminnan kannalta.

Biohitin yhtiökokous on määrä järjestää 6. kesäkuuta.