Tutkimus: 20 yritystä tuottaa yli puolet maailman kaikesta muovi­jätteestä - Talous | HS.fi

Tutkimus: 20 yritystä tuottaa yli puolet maailman kaikesta muovi­jätteestä

Tutkimuksessa selvitettiin myös muovijätteen kertymistä eri maissa. Suomessa tuotetaan 17:nneksi eniten muovijätettä asukasta kohden.

Bolivian Orurossa siivottiin huhtikuussa muovijätettä Uru Uru -järvestä.

18.5. 12:27

Vain 20 yritystä on vastuussa yli puolesta maailman kertakäyttöisen muovijätteen tuotannosta.

Asia selviää uudesta tutkimuksesta, josta uutisoivat muun muassa brittilehti The Guardian ja Britannian yleisradioyhtiö BBC. Analyysi toteutettiin yhteistyössä Wood Mackenzie -konsulttifirman, London School of Economicsin ja Tukholman ympäristöinstituutin kanssa.

The Plastic Waste Makers -indeksi paljastaa ensimmäistä kertaa yritykset, joiden tuottamasta muovista valmistetaan eniten kertakäyttömuovituotteita.

Kertakäyttömuovin raaka-aineena on polymeeri, jota saadaan öljystä, kaasusta ja hiilestä. Muovintuotannossa käytetään siis fossiilisia polttoaineita. Lopputuotteena on muun muassa muovipulloja, -ruokapakkauksia ja -pusseja.

Kaksikymmentä petrokemikaaliyritystä tuottaa 55 prosenttia maailman kertakäyttö­muovijätteestä. Tässä ovat yritykset järjestyksessä suurimmasta tuottajasta alkaen:

 1. Exxonmobil

 2. Dow

 3. Sinopec

 4. Indorama Ventures

 5. Saudi Aramco

 6. Petrochina

 7. Lyondellbasell

 8. Reliance Industries

 9. Braskem

 10. Alpek SA de CV

 11. Borealis

 12. Lotte Chemical

 13. INEOS

 14. Total

 15. Jiangtsu Hailun Petrochemical

 16. Far Eastern New Century

 17. Formosa Plastics Corporation

 18. China Energy Investment Group

 19. PTT

 20. China Resources

Yrityksistä yksitoista sijaitsee Aasiassa, neljä Euroopassa, kolme Pohjois-Amerikassa, yksi latinalaisessa Amerikassa ja yksi Lähi-idässä.

Tutkimuksen julkaisseen Minderoo Foundation -säätiön talousjohtajan Dominic Charlesin mukaan selvitys ”korostaa, kuinka kerta­käyttö­muovi­kriisin tulevaisuus on vain 20 yrityksen käsissä”.

”Tämä on poikkeuksellinen mahdollisuus lainsäätäjille ja rahoittajille vaikuttaa yrityksiin, jotta fossiilisten polttoaineiden sijaan hyödynnettäisiin kierrätysmuovia”, hän sanoo.

Vuonna 2019 vain kaksi prosenttia kertakäyttömuovista valmistettiin kierrätetyistä polymeereistä.

Charles sanoo, että tähän asti muoviongelman ratkominen on jätetty kuluttajien harteille korostamalla yksilöllisiä valintoja. Olennaisempaa kuitenkin olisi kohdistaa toimet yrityksiin, jotka päättävät, miten muovi valmistetaan.

Kertakäyttömuovista vain 10–15 prosenttia päätyy vuosittain kierrätykseen maailmanlaajuisesti. Suuri osa muovista päätyy kaatopaikoille ja luontoon, esimerkiksi mereen.

Siirtyminen yhä enemmän kierrätetyn muovin hyödyntämiseen olisi merkittävää, koska tutkimuksen mukaan muovintuotanto on kasvamassa 30 prosentilla seuraavien viiden vuoden aikana.

Vuoteen 2050 mennessä muovin odotetaan vastaavan 5–10 prosentista maailman kasvihuonekaasupäästöjä.

Osittain kysynnän kasvu johtuu koronapandemiaa varten tarvittavista maskeista ja muista suojavälineistä.

Tutkimuksessa selvitettiin myös, missä maissa tuotetaan eniten muovijätettä asukasta kohden. Luvut ovat vuodelta 2019, ja mukana vertailussa on yli sata maata.

Lukuja voi pitää korkeina, sillä keskimäärin ihminen tuottaa vuodessa 15 kilogrammaa muovijätettä.

Esimerkiksi Kiinassa, joka on maailman suurin kertakäyttömuovin tuottaja, keskiverto kansalainen tuottaa 18 kilogrammaa muovijätettä vuodessa. Intiassa muovijätettä kertyy vain neljä kilogrammaa vuodessa.

Suomi on listalla seitsemästoista, mikä on korkein sijoitus vertailun Pohjoismaista. Tanska oli 25:s, Ruotsi 26:s ja Norja 28:s.

Suomalainen tuottaa vuodessa 38 kilogrammaa muovijätettä. Se on yli kymmenen kiloa enemmän kuin Norjassa, jossa keskivertoasukas tuottaa muovijätettä 27 kilogrammaa.

Oikaisu 18.5. klo 12.59: Jutussa kerrottiin aiemmin, että mainitut 20 yritystä tuottavat eniten kertakäyttömuoviin perustuvia tuotteita. Yritykset kuitenkin tuottavat muovin raaka-aineita, joista myöhemmin valmistetaan kertakäyttömuovituotteita.

Artikkeliin liittyviä aiheita