Virkamiehet haluavat kiristää bensaveroa ja laskea ajoneuvo­veroa – HS:n laskuri kertoo, miten muutos sinuun vaikuttaisi - Talous | HS.fi

Virkamiehet haluavat kiristää bensaveroa ja laskea ajoneuvo­veroa – HS:n laskuri kertoo, miten muutos sinuun vaikuttaisi

Työryhmän ehdotuksessa verorasitus kasvaisi nykyisestä paljon ajavilla kotitalouksilla ja kevenisi vähän ajavilla.

18.5. 16:25 | Päivitetty 18.5. 19:39

Valtiovarainministeriön työryhmä ehdottaa, että polttoaineveroa korotettaisiin ja ajoneuvoveron perusveroa alennettaisiin keventämällä sen päästöporrastusta.

Ajoneuvoveron tuotto vähenisi ehdotuksen mukaan noin 360 miljoonalla euroa vuoden 2022 tasossa. Työryhmän mukaan tämä tarkoittaisi ajoneuvoveron perusveron alenemista keskimäärin 110 eurolla ajoneuvoa kohden.

Polttoaineveroon taas tehtäisiin verotuotoltaan vastaavan suuruinen korotus, mikä tarkoittaisi noin 10 sentin korotusta bensiinin ja 11 sentin korotusta dieselin veroon.

Lue lisää: Työryhmä ehdottaa polttoaineveron korottamista ja ajoneuvoveron alentamista – Matti Vanhasen mukaan tällä vaalikaudella ei tule muutoksia

Keskimäärin ajoneuvoveron aleneminen kompensoisi polttoaineveron nousun kotitalouksille, mutta lopulta vaikutus riippuisi ajamisen ja polttoainekulutuksen määrästä. Ehdotuksessa verorasitus kasvaisi nykyisestä paljon ajavilla kotitalouksilla ja kevenisi vähän ajavilla.

Oikaisu 18.5. kello 19.39. Artikkelin otsikossa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti autoverosta. Kyse on ajoneuvoverosta.

Artikkeliin liittyviä aiheita