Kymmenet Euroopan lentokentät tavoittelevat hiilineutraaliutta vuosikymmeniä suunniteltua aiemmin, Suomessa kenttien tavoite on jo saavutettu - Talous | HS.fi

Kymmenet Euroopan lento­kentät tavoittelevat hiili­neutraaliutta vuosi­kymmeniä suunniteltua aiemmin, Suomessa kenttien tavoite on jo saavutettu

Lentokentät voivat painaa nettohiilijalanjäljen nollaan esimerkiksi päästöoikeuksia ostamalla, omilla aurinkovoimaloilla ja energiansäästöllä.

Eurooppalaiset lentokentät kirivät ilmastotavoitteitaan. Myös Amsterdamin Schiphol aikoo hiilineutraaliksi viimeistään ensi vuosikymmenen alussa.

21.5. 8:37 | Päivitetty 21.5. 14:42

Yli 90 eurooppalaista lentokenttää lupaa saavuttaa hiilineutraaliuden vuoteen 2030 mennessä.

Kansainvälinen lentokenttien yhteistyöjärjestö (ACI) oli kesällä 2019 ehdottanut, että nettopäästöjen nollatasoon tähdätään vuoteen 2050 mennessä. Järjestö edustaa kaikkiaan 500 lentokenttää 55 maassa.

ACI:n mukaan vuoden 2050 tavoitteeseen on sitoutunut yhteensä 235 eurooppalaista lentokenttää, joiden kautta kulki yli kaksi kolmasosaa koko Euroopan matkustaja­lentoliikenteestä toissa vuonna.

Nyt 91 eurooppalaiskenttää tiukentaa tavoitetta kahdella vuosikymmenellä. Lentokenttien päästötavoitteeseen ei kuulu itse lentoyhtiöiden eli lentoliikenteen päästöt.

Monilla lentokentillä tavoite tulee täyteen jo paljon aiemmin. Suomalaisen lentoasemayhtiön Finavian mukaan kaikki sen lentokentät ovat jo hiilineutraaleja. Ensimmäisenä tavoitteen saavutti Helsinki-Vantaan lentoasema vuonna 2017 ja alueelliset lentoasemat sen jälkeen keväällä 2019. Finavia ei vastaa kaikista Suomen lentokentistä.

Finavian mukaan hiilineutraalius on saavutettu esimerkiksi omien aurinkopaneelien, energiansäästön, tuulisähkön, päästöoikeuksien ostamisen ja busseissa käytettävän uusiutuvan dieselpolttoaineen avulla.

Myös Ruotsin Swedavian kymmenen lentokenttää ovat jo ACI:n mukaan hiilineutraaleja. Sen sijaan Ateenan kansainvälisen lentokentän on määrä saavuttaa tavoite vuonna 2025.

Yhdeksän vuoden päästä hiilineutraaleiksi aikovat lentokentät sijaitsevat muun muassa Roomassa, Milanossa, Amsterdamissa, Kööpenhaminassa, Eindhovenissa, Lyonissa ja Tallinnassa.

Artikkelia muokattu 21.5. kello 14.37. Lisätty tiedot, ettei lentokenttien tavoite liity lentokoneiden päästöihin ja että Finavia ei vastaa Suomen kaikista lentokentistä.

Artikkeliin liittyviä aiheita