Danske Bank: Suomalaisten mielestä sopiva valmistujais­lahja ystävälle tai sukulais­perheen lapselle on 50 euroa - Talous | HS.fi

Danske Bank: Suomalaisten mielestä sopiva valmistujais­lahja ystävälle tai sukulais­perheen lapselle on 50 euroa

Pankin teettämän kyselyn mukaan tänä vuonna lahjoja antavista vajaa puolet aikoo antaa lahjaksi rahaa.

Useimpien suomalaisten mielestä valmistuneille annettavien rahalahjojen suuruus ei ole liian kova.

2.6. 15:42

Raha on Suomessa yleisin lahja valmistuneille, kertoo Danske Bank.

Pankin teettämän kyselyn mukaan lahjaksi annettavat rahasummat vaihtelevat suuresti lahjan saajan ja vastaajien mukaan. Ystävän tai sukulaisperheen lapsille annettavien lahjojen mediaani on noin 50 euroa.

”Noin 50 euron lahja sopii hyvin yhteen myös meidän kokemuksemme kanssa”, sanoo Danske Bankin päivittäispalveluista vastaava johtaja Heli Pieninkeroinen tiedotteessa.

Kaikkien rahalahjojen keskiarvo on 370 euroa, mutta mediaani 100 euroa. Tämä tarkoittaa sitä, että puolet lahjasummista jää alle sataan euroon ja puolet on sitä suurempia.

Osa valmistuville lahjoja hankkivista siis panostaa isoja summia lahjaan. Pankin mukaan valmistuneet saavat arvokkaimmat lahjat vanhemmiltaan ja isovanhemmiltaan, joista molempien lahjojen mediaani on noin 100 euroa.

Pieninkeroisen mukaan lahjojen arvossa on paljon vaihtelua ja iso osa lahjoista jää myös alle 50 euroon.

Kyselyn mukaan tänä vuonna lahjoja antavista vajaa puolet aikoo antaa lahjaksi rahaa. Noin neljännes vastaajista aikoo keksiä jotakin muuta valmistujaislahjaksi. Loput eivät osanneet vielä antaa vastausta.

Nykyisin rahalahja annetaan käteisenä, tilisiirtona tai esimerkiksi Mobilepay-maksupalvelun kautta.

Pankki tiedusteli kyselyssään myös suomalaisten mielipidettä rahalahjojen suuruuteen. Vastaajista 15 prosenttia oli sitä mieltä, että valmistuville annettavat rahalahjat ovat liian suuria.

YouGovin toteuttamaan kyselyyn vastasi 1 008 suomalaista 26.–28. toukokuuta.

Artikkeliin liittyviä aiheita