El Salvadorin presidentti aikoo tehdä bitcoinista laillisen maksu­välineen ensimmäisenä maana maailmassa: ”Tervetuloa tulevaisuuteen” - Talous | HS.fi

El Salvadorin presidentti aikoo tehdä bitcoinista laillisen maksu­välineen ensimmäisenä maana maailmassa: ”Tervetuloa tulevaisuuteen”

Keski-Amerikkalaisen presidentin mukaan bitcoin toisi helpotusta miljoonien köyhien ihmisten elämään.

El Salvadorin presidentti Nayib Bukele puhui tiedotustilaisuudessa El Salvadorin pääkaupungissa San Salvadorissa.

6.6. 12:52

NAYIB BUKELE lupasi kansalleen ”uuden aikakauden”, kun hän nousi El Salvadorin presidentiksi kaksi vuotta sitten. Nyt Keski-Amerikan pienimmästä maasta on tulossa maailman ensimmäinen valtio, joka hyväksyy kryptovaluutan laillisena maksuvälineenä.

Floridan Miamissa järjestetyssä Bitcoin 2021 -konferenssissa salamaverkkojen kehittäjä Jack Mallers ja videotervehdyksen lähettänyt presidentti Bukele ilmoittivat, että El Salvador aikoo laillistaa bitcoinin aseman. Asiasta uutisoivat muun muassa uutistoimisto AFP ja paikallinen sanomalehti Diario El Salvador.

”Tervetuloa tulevaisuuteen”, kirjoitti presidentti Bukele Twitter-tililleen jakaessaan videon konferenssista.

El Salvador kärsii köyhyydestä, ja ulkomailta tulevilla rahalähetyksillä on merkittävä rooli maan taloudessa. Pandemiavuonna 2020 noin 36,4 prosenttia väestöstä oli köyhiä ja ilman rahalähetyksiä luku olisi ollut 38 prosenttia, arvioi YK:n Latinalaisen Amerikan ja Karibian talouskomissio (CEPAL) paikallisen sanomalehden El Mundon mukaan.

Presidentti Bukele uskoo kryptovaluutan vahvistavan El Salvadorin taloutta ja helpottavan ulkomailta tulevien rahalähetysten vastaanottamista maassa, jossa monella ei ole omaa pankkitiliä.

”Bitcoinin markkina-arvo on 680 miljardia dollaria. Jos siitä prosentti sijoitetaan El Salvadoriin, meidän bruttokansan­tuotteemme nousisi 25 prosentilla”, Bukele kirjoitti Twitter-tilillään.

Hän arvioi, että bitcoinia käyttämällä vähävaraisten perheiden ulkomailta vastaanottamien rahalähetysten määrä kasvaisi.

”Tämä tarkoittaisi parempaa elämää ja tulevaisuutta miljoonille ihmisille.”

Jack Muller sanoi puolestaan konferenssissa, että bitcoin mahdollistaa kehittyvien talouksien suojelemisen perinteisen rahan inflaation vaikutuksilta.

Lakialoite menee El Salvadorin parlamentin käsiteltäväksi ensi viikolla. Läpimenon ei pitäisi tuottaa ongelmia, sillä Bukelen perustama Nuevas Ideas -puolue sai murskavoiton helmikuun alue- ja parlamenttivaaleissa.

Käytännössä presidentin mielipide tarkoittaa parlamentin mielipidettä.

Lue lisää: El Salvadorin nuori presidentti alkoi tehdä salaisia sopimuksia maailman pelätyimpien jengirikollisten kanssa ja nauttii nyt 90 prosentin kannatusta.

Myös bitcoiniin siirtymisessä näkyy osin Bukelen pyrkimys päästä eroon omien valtalonkeroidensa ulkopuolisista instituuteista, tällä kertaa pankeista.

Talousmaailma on ottanut uutisen vastaan ristiriitaisin tunnelmin. Esimerkiksi yhdysvaltalainen pääomasijoittaja Tim Draper kutsui Bukelen avausta ”loistavaksi” ja sanoi yrittäjien ja sijoittajien etsivän jo lentoja El Salvadoriin.

Toisaalta, kuten AFP kirjoittaa, bitcoinin arvo on epävakaa ja laillinen asema hämärän peitossa. Tällä hetkellä bitcoinin arvo on uutistoimiston mukaan 36 127 dollaria eli noin 29 693 euroa.

Artikkeliin liittyviä aiheita