KKV ottaa käyttöön nimettömän viestintäkanavan kartellien paljastamiselle - Talous | HS.fi

KKV ottaa käyttöön nimettömän viestintäkanavan kartellien paljastamiselle

Palvelun avulla voi viestiä esimerkiksi kartelleihin liittyvistä arkaluontoisista yksityiskohdista.

Asfalttikartelli on Suomen tunnetuimpia kartellitapauksia.

7.6. 13:56

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) on ottanut käyttöön uuden viestintäkanavan, jonka välityksellä voi viestiä viraston asiantuntijoiden kanssa nimettömästi.

KKV:n tutkimuspäällikön Tiina Saarisen mukaan viestintäkanava on tarkoitettu sellaisiin tilanteisiin, joissa kartellista tai muusta kilpailunrajoituksesta tietävä henkilö haluaa kertoa lainvastaisena pitämästään menettelystä, mutta kokee mahdottomaksi paljastaa henkilöllisyyttään viranomaiselle.

Tähän asti nimettömissä vihjeissä on ollut haasteena se, ettei virasto välttämättä saa selville tapaukseen liittyviä yksityiskohtia, mikäli vihjeen antaja ei ole jättänyt virastolle yhteystietojaan.

Uusi viestintäkanava avaa keskusteluyhteyden tietoturvallisesti. KKV:n asiantuntija voi pyytää vihjeen antajalta lisätietoja, mutta viestien mukana ei välity tietoa käyttäjästä KKV:lle tai kolmansille osapuolille. Vihjeen antajan henkilöllisyys paljastuu siis virastolle vain, jos hän itse päättää paljastaa sen.

KKV:n ylijohtajan Timo Mattilan mukaan kartellit ja muut kilpailunrajoitukset ovat sekä kuluttajien että kansantalouden ja lainkuuliaisten tappio.

”Kertomalla havainnoistasi voit auttaa virastoa kohdentamaan tutkintojaan merkittävimpiin kilpailunrajoituksiin”, Mattila muistuttaa tiedotteessa.

Nimettömän viestintäkanavan saa käyttöönsä vihjelomakkeen täytön yhteydessä. Ensisijaisesti KKV kuitenkin kehottaa ihmisiä edelleen jättämään vihjeitä omalla nimellään.

Kartellit nousivat viimeksi julkiseen keskusteluun helmikuussa, kun isännöintialalta paljastui laaja kartelliepäily.

KKV esitti helmikuussa kuudelle isännöintialan yritykselle ja Isännöintiliitolle 22 miljoonan euron seuraamusmaksuja valtakunnallisesta hintakartellista, jossa yritykset sopivat keskenään hinnoista vuosina 2014–2017.

Lue lisää: Isännöintialaa epäillään laajasta hintakartellista, ja yksi juristi opetti alan rahastamaan – ”Olen osasyyllinen koko touhuun”, hän sanoo HS:lle