Kuluttajahintojen nousu jatkui voimakkaana Yhdysvalloissa, vuosi-inflaatio kiihtyi 5,0 prosenttiin - Talous | HS.fi

Kuluttajahintojen nousu jatkui voimakkaana Yhdysvalloissa, vuosi-inflaatio kiihtyi 5,0 prosenttiin

Inflaatiovauhti oli ekonomistien odotuksia voimakkaampaa toukokuussa.

Polkupyöriä myynnissä New Yorkissa. Komponenttipula on nostanut polkupyörien hintoja Yhdysvalloissa.

10.6. 15:41 | Päivitetty 10.6. 16:41

Yhdysvalloissa kuluttajahintojen nousu jatkui toukokuussa voimakkaana toista kuukautta peräkkäin. Kuluttajahintojen nousu kiihtyi entisestään talouden elpymisen keskellä ja inflaatiovauhti oli odotuksia voimakkaampaa.

Työministeriön torstaina julkistamien tietojen mukaan kuluttajahinnat nousivat viime kuussa 5,0 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta. Kyseessä on voimakkain inflaatiovauhti sitten vuoden 2008 elokuun. Huhtikuussa vauhti oli 4,2 prosenttia.

The Wall Street Journalin kokoamassa konsensusennusteessa ekonomistit povasivat hintojen nousseen toukokuussa 4,7 prosenttia vuodentakaisesta.

Pohjakuluttajahinnat nousivat toukokuussa 3,8 prosenttia vuotta aiemmasta, kun odotuksissa oli 3,5 prosenttia. Huhtikuussa pohjahinnat nousivat 3,0 prosenttia vuotta aiemmasta.

Pohjainflaatiosta on poistettu elintarvikkeiden ja energian hinnat, koska ne vaihtelevat paljon lyhyellä aikavälillä.

Yhdysvaltain osakemarkkinoiden avausta ennakoivat indeksifutuurit kääntyivät miinuksille inflaatiolukujen julkistuksen jälkeen.

Huoli rahapolitiikan kiristymisestä jäi kuitenkin lyhyeksi ja sekä laaja S&P 500 -indeksi että teknologiapainotteinen Nasdaq-indeksi avautuivat torstaina loivasti plussalle.

Inflaation kiihtyminen on ollut markkinoiden ykköspuheenaihe sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen inflaatio kiihtyi voimakkaasti huhtikuussa.

Sijoittajat pohtivat nyt, onko inflaation kiihtyminen väliaikaista vai tuleeko siitä pysyvämpää.

”Toukokuun jälkeen energiahintojen pohjavaikutus ei enää niin voimakkaasti nosta vuotuista inflaatiovauhtia, joten inflaation odotetaan olevan tulevina kuukausina hieman vaimeampaa”, Handelsbanken arvioi torstaina katsauksessaan.

Yhdysvaltojen keskuspankin hintavakaustavoitteen mukaan inflaatiovauhdin pitäisi olla kaksi prosenttia, mutta viime kesänä päivitetyn hintavakaustavoitteen mukaan keskuspankki on valmis sietämään tilapäisesti yli kahden prosentin prosentin inflaatiota.

Keskuspankki arvioi maaliskuussa, että inflaatio nopeutuu tilapäisesti talouden vahvan elpymisen seurauksena.

Artikkeliin liittyviä aiheita