Kuluttajaliitto: Koronatestien hinnoissa on satojen eurojen eroja - Talous | HS.fi

Kuluttajaliitto: Koronatestien hinnoissa on satojen eurojen eroja

Kuluttajaliiton vertailussa koronatestien suurimmat hintaerot paljastuivat oireettomien testeissä. Testien listahintojen päälle voi tulla vielä yllättäviä lisämaksuja.

Koronatestien hintoja vertailemalla voi säästää jopa 200 euroa.

11.6. 8:43 | Päivitetty 18.6. 14:36

Yksityisten lääkäriasemien koronavirustestien hinnoissa on merkittäviä eroja, selviää Kuluttajaliiton vertailusta. Huhti-toukokuussa suoritetussa hintavertailussa oli mukana seitsemän yritystä: Aava, Mehiläinen, Pihlajalinna, Terveystalo, Seppälääkärit, Medipulssi ja 9 Lives.

Vertailun perusteella edullisimman pcr-testin saa Seppälääkäreiltä ja 9 Lives -ensihoitoyritykseltä, joissa minimihinnat ovat 109 ja 114 euroa. Kalleimmat minimilaskut ovat Aavalla 179,90 euroa ja Mehiläisellä 179 euroa. 9 Lives tarjoaa edullisimman antigeenitestin 149 euron minimihintaan. Kallein antigeenitesti on Pihlajalinnassa, jossa testin minimihinta on 218,20 euroa.

Hinnoissa on huomioitu Kela-korvaus, ja ne sisältävät varsinaisen testin lisäksi testaukseen vaadittavan lähetteen sekä lääkärin tai sairaanhoitajan kirjoittaman todistuksen.

Vertailussa on otettu huomioon vastaanoton halvin ja lyhin mahdollinen arkiaika mahdollisine lisämaksuineen (esim. palvelumaksu). Kuluttajaliiton mukaan jotkut lääkäriasemat ovat kuitenkin kertoneet, että lääkärin vastaanotolle meneminen ei ole tyypillinen tapa hakeutua testiin. Esimerkiksi Seppälääkäreiden mukaan testiin pääsemiseksi ei tarvitse vastaanottoaikaa.

Jos testiin haluaa oireettomana esimerkiksi matkustamista varten, hintaerot ovat vielä suurempia. Oireettomana testaamisesta ei saa Kela-korvausta.

Edullisin oireettoman koronatesti löytyy Medipulssista, jossa testiin pääsee 150 eurolla. Pihlajalinnan minimihinta on kallein: 267,80 euroa.

Joskus matkustamisen voi tarvita Fit to fly -todistuksen, jossa lääkäri ottaa kantaa matkustajan matkustusturvallisuuteen. Jos todistuksen haluaa, Pihlajalinnan testin hinta nousee 359,30 euroon. Medipulssin hintaan Fit to fly -todistus ei vaikuta. Hintoja vertailemalla voi siis säästää jopa 200 euroa.

Kuluttajaliiton mukaan testin listahinta ei kerro koko totuutta, vaan testin lisäksi on maksettava lähes poikkeuksetta erilaisia lisämaksuja. Näitä voivat olla esimerkiksi lääkäriaseman lähetteestä ja siihen liittyvästä vastaanottokäynnistä veloittama lisämaksu, palvelumaksu tai laskutuslisä.

Myös näytteenotosta tai tietojen viemisestä Omakanta -järjestelmään voidaan periä ylimääräistä. Loppusummaan vaikuttaa lisäksi, tekeekö oirearvion yleislääkäri, vai sairaanhoitaja ja haluaako lääkärintodistuksen paperisena vai sähköisesti.

Lisäys 17.6. klo 9.54 Juttuun tarkennettu vertailtujen hintojen laskutapaa.

Oikaisu 18.6. klo 14.35 Toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, kallein pcr-testi ei ole Seppälääkäreillä vaan Aavalla. 9 Lives korjattu lääkäriasemasta ensihoitoyritykseksi.

Artikkeliin liittyviä aiheita