Suomalaisten eläke­miljardeja hoitavan Elon sotkut paljastuivat arvioitua suuremmiksi, tehostettu valvonta jatkuu - Talous | HS.fi

Suomalaisten eläke­miljardeja hoitavan Elon sotkut paljastuivat arvioitua suuremmiksi, tehostettu valvonta jatkuu

Finanssivalvonta määräsi asianajajan jatkamaan työtään noin 27 miljardin euron eläke­varallisuutta hoitavassa työeläkeyhtiö Elossa. Fiva kolminkertaisti arvion työeläkeyhtiön erityisvalvonnan tarpeesta.

Noin 27 miljardin euron eläkevarallisuutta hoitavan Elon sotkut ovat paljastuneet tiedettyä suuremmiksi.

11.6. 13:42 | Päivitetty 11.6. 14:04

Noin 27 miljardin euron eläkevarallisuutta hoitavan Elon sotkut ovat paljastuneet tiedettyä suuremmiksi. Finanssivalvonta (Fiva) on päättänyt jatkaa lähettämänsä asiamiehen tehtävää niin, että asiaa arvioidaan uudelleen huhtikuussa 2022.

Kun asiamies, asianajaja Pekka Jaatinen aloitti tehtävässään joulukuussa 2020, työeläkeyhtiö Elo tiedotti asiamiehen tarpeen tulevan uudelleen harkintaan ”viimeistään” kesäkuussa 2021. Samalla Elo kertoi jo tehneensä ”useita toimia, joilla on jo vahvistettu ja vahvistetaan hallinnon kyvykkyyttä ja osaamista”.

Nyt Finanssivalvonta on havainnut, että alun perin asetettu kuuden kuukauden aika ei riitä. Siksi valvoja on päättänyt jatkaa työeläkeyhtiö Elon ja eläkemiljardien tehostettua valvontaa.

Elon mukaan Finanssivalvonta tarkastelee asiamiehen tarpeellisuutta uudelleen ”viimeistään huhtikuussa 2022.” Nyt asetettu tavoiteaika on siis noin kolminkertaistunut alkuperäisestä joulukuun 2020 arviosta.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun työeläkeyhtiö on joutunut näin raskaan valvontatoimen kohteeksi.

Asiamiehen jatkoaika tarkoittaa käytännössä sitä, hänen korjaustyönsä Elossa on kesken. Asiamies Jaatinen on tehnyt havaintoja muun muassa osallistumalla Fivan edustajana hallituksen ja johdon kokouksiin, mutta päätökset niissä tekee yhtiön hallitus ja toimiva johto.

Jaatinen on tehnyt havaintoja ja saattanut niitä Finanssivalvonnan tietoon. Kyse on ollut muun muassa sen selvittämisestä, miksi yhtiön hallitus ja muu johto toimi Fivan arvion mukaan taitamattomasti ja varomattomasti kevään 2020 koronakriisissä.

Isoin selvitettävä asia on se, miten julkisia varoja sijoittava työeläkeyhtiö ylipäätään hoitaa riskienhallintaansa ja muuta toimintaansa.

Finanssivalvonta katsoi viime vuonna, että Elo oli rikkonut vakuutusyhtiölain pykälää, jonka mukaan yhtiön johdon on huolellisesti toimien edistettävä vakuutusyhtiön ja etenkin työeläkevakuutettujen etuja.

Elo vastusti asiamiehen asettamista viime vuonna kokonaisuudessaan ja vielä erikseen Finanssivalvonnan ehdottamaa henkilöä eli Pekka Jaatista. Elon mielestä sen toiminnassa ei ollut ongelmia.

Elo olisi halunnut valita valvojan itse.

Sittemmin Elon viesti on muuttunut ja Jaatinen toivotettiin tervetulleeksi – tosin muuta mahdollisuutta Elolla ei ollutkaan, sillä lain mukaan asiamies voidaan määrätä yhtiön vastustuksesta huolimatta.

Asiamiehen asettamista vastusti erityisesti silloinen toimitusjohtaja Satu Huber. Sittemmin Huber lähti toimitusjohtajan tehtävästä ja hänen tilalleen valittiin Veritas Eläkevakuutuksen toimitusjohtaja Carl Pettersson, joka aloittaa tehtävässään syksyllä.

Lopullinen sysäys Huberin äkkilähtöön olivat Finanssivalvonnan (Fiva) määräämän valvojan Pekka Jaatisen havainnot, joista oli nähtävissä, että työeläkeyhtiön hallintoa ei saada kuntoon ilman johdon isoa remonttia. Toimitusjohtajalle oli kasaantunut liikaa valtaa.

Lue lisää: Elon toimitusjohtajan Satu Huberin lähtö johtui huonosta hallinnosta – riskipeli työeläkevaroilla kaatuu kaikkien vahingoksi

Elolla on ollut asiamiehen asettamismääräyksen lisäksi vaikeuksia ymmärtää muitakin valvojan viestejä. Finanssivalvonta joutui muun muassa vaatimaan Elolta tervehdyttämissuunnitelman kaksi kertaa. Työeläkeyhtiön ensimmäinen, huhtikuussa 2020 toimitettu suunnitelma hylättiin puutteiden vuoksi.

Uusi toukokuun 2020 alussa lähetetty Elon suunnitelma hyväksyttiin Fivan johtoryhmän kokouksessa 16. kesäkuuta 2020 – sekin niukasti.

Elo on viestinyt julkisuuteen, että asiakkaiden näkökulmasta kaikki on hyvin.

”Elon asiakkaiden vakuutukset ja eläkkeet ovat hyvässä hoidossa”, Elo kertoi tiedotteessaan sekä joulukuussa 2020 ja kertoo samoin sanoin kesäkuussa 2021.

Elon väliaikainen toimitusjohtaja Hanna Hiidenpalo sanoo uudesta käänteestä, että ”prosessi vie oman aikansa”.

”Tämä [valvontaprosessi] etenee niin kuin pitääkin. Ei voi sanoa, että mitään yllätyksiä on tullut. Finanssivalvonta määrittelee nämä aikamäärät ja olin varautunut, että prosessi saattaa jatkua”, Hiidenpalo sanoi perjantaina.

Alun perin Elo oli sitä mieltä, että koko asiamiestä ei tarvita?

”En halua kommentoida tuota asiaa, koska en ollut [joulukuussa] tässä roolissa”, sanoo Hiidenpalo. Hän jatkaa kaksoisroolissa Elon sijoitusjohtajana kunnes uusi toimitusjohtaja tulee taloon syksyllä.

Oikaisu 11.6.2021 kello 15.31: Korjattu asiamies Pekka Jaatisen oikea aloitusaika tehtävässään, joka oli joulukuu 2020.

Artikkeliin liittyviä aiheita