Etlan selvitys: Hakkuut heikentävät metsän hiilinielua jopa kaksinkertaisesti runkopuun mukana poistuvaan hiilimäärään verrattuna

Hakkuukertymällä on Etlan mukaan yllättävän suuri vaikutus hiilinielujen kehitykseen. Etlan tutkijan Jussi Lintusen mukaan on luultavaa, että kasvatushakkuiden nieluvaikutus on avohakkuuta pienempi.

Suomen metsänielut voimistuivat Etlan mukaan huomattavasti viime vuonna, kun hakkuut vähenivät. Etla arvioi hiilinielujen heikkenevän eli palaavan pandemiaa edeltävälle tasolle lähivuosina, kun metsäteollisuus toipuu ja hakkuukertymä kasvaa.

19.7.2021 10:08 | Päivitetty 19.7.2021 10:13

Metsän vuotuinen hiilinielu heikkenee liki kaksinkertaisesti verrattuna hakkuiden myötä runkopuun mukana metsästä poistuvaan hiilimäärään, kertoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitos (Etla) tuoreen raporttinsa pohjalta.

Etlan tutkija Jussi Lintunen sanoo, että vain hieman yli puolet metsien hakkuiden negatiivisesta hiilitasevaikutuksesta voidaan kompensoida, vaikka kaikki puun sisältämä hiili saataisiin varastoitua pitkäkestoisiin puutuotteisiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita