Metsäjätti UPM:n tulosparannus yllätti markkinat, yhtiö arvioi voittokulun kiihtyvän loppuvuodesta – ”Lähtökohtamme tulevaisuuteen on erinomainen” - Talous | HS.fi

Metsäjätti UPM:n tulos­parannus yllätti markkinat, yhtiö arvioi voittokulun kiihtyvän loppu­vuodesta – ”Lähtökohtamme tulevaisuuteen on erinomainen”

UPM ylitti toisella vuosineljänneksellä markkinoiden odotukset.

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesosen mielestä yhtiön toinen vuosineljännes oli ”erittäin hyvä”.

22.7. 9:34 | Päivitetty 22.7. 13:47

Metsäjätti UPM:n vuoden toisen neljänneksen liikevaihto oli 2 384 miljoonaa euroa. Liikevaihto nousi vuodentakaisesta 15 prosenttia.

Yhtiön vertailukelpoinen liikevoitto puolestaan oli 307 miljoonaa euroa. Liikevoitto nousi edellisvuodesta 51 prosenttia.

Yhtiön osakekohtainen tulos oli huhti–kesäkuussa 0,45 euroa. Vuonna 2020 vastaava tulos jäi 0,19 euroon.

Yhtiön tulos oli hieman markkinoiden odotuksia parempi. Esimerkiksi Inderesin keräämä analyytikkokonsensus odotti UPM:n liikevaihdon olevan vuoden toisella neljänneksellä noin 2 260 miljoonaa euroa.

Yhtiön liikevoiton puolestaan ennakoitiin olevan noin 285 miljoonaa euroa.

“UPM:n toinen vuosineljännes oli erittäin hyvä, ja tuloksen nopea elpyminen jatkui. Tuotteidemme kysyntä oli vahva poikkeuksellisessa markkinaympäristössä, ja pääsääntöisesti myyntihinnat nousivat enemmän kuin tuotantokustannukset. Kun samaan aikaan kasvuhankkeemme etenivät aikataulussa ja budjetissa, lähtökohtamme tulevaisuuteen on erinomainen”, hehkutti yhtiön toimitusjohtaja Jussi Pesonen tulosta koskevassa tiedotteessa.

Yhtiön arvion mukaan valoisat tulosnäkymät näkyvät loppuvuodesta parantuvana tuloksena.

”UPM:n vertailukelpoisen liikevoiton odotetaan nousevan vuoden toisella puoliskolla verrattuna vuoden 2021 alkupuoliskoon sekä nousevan selvästi koko vuonna 2021 verrattuna vuoteen 2020”, yhtiö kirjoittaa.

Yhtiö arvioi myös monien kauppaamiensa tuotteiden hintojen nousevan loppuvuodesta. Arvio koskee niin sellua kuin graafisia papereitakin. Graafisella paperilla tarkoitetaan käytännössä esimerkiksi kirjoitus- ja kopiopaperi.

UPM:n yksiköistä eniten tulostaan paransi UPM Biorefining. Sen tulosparannus johtui lähinnä sellun ja sahatavaran hintojen jyrkästä noususta.

”Liiketoiminta-alueen tulos oli kaikkien aikojen paras toisella neljänneksellä. Tuloksentekoa jarruttivat suunniteltu kunnossapitoseisokki Fray Bentosin sellutehtaalla Uruguayssa sekä tulipalosta aiheutunut seisokki Lappeenrannan biojalostamolla”, Pesonen sanoo tiedotteessa.

Yhtiön tammi–kesäkuun liikevaihto nousi 6 prosenttia vuodentakaisesta noin 4 620 miljoonaan euroon. Vertailukelpoinen liikevoitto puolestaan nousi samaan aikaan 22 prosenttia lähes 590 miljoonaa euroon.

Artikkeliin liittyviä aiheita