Kritiikki bitcoin-louhinnan ympäristövaikutuksia kohtaan yltyy, louhijat käänsivät katseensa ydinvoimaan - Talous | HS.fi

Kritiikki bitcoin-louhinnan ympäristö­vaikutuksia kohtaan yltyy, louhijat käänsivät katseensa ydin­voimaan

Osa kryptovaluuttojen louhijoista on tekemässä sopimuksia vaikeuksissa olevia ydinvoimaloita operoivien yhtiöiden kanssa. Ydinvoima on hiiletöntä, ja laitoksissa on ylimääräistä kapasiteettia tuottaa sähköä.

Kryptovaluuttojen louhinta vie paljon energiaa. HS kertoi aiemmin tänä vuonna Bitriverin Bratskin-datakeskuksesta Venäjällä. Siellä hyödynnetään vesivoimalan ylituotantoa.

10.10.2021 2:00 | Päivitetty 10.10.2021 11:00

Bitcoin-louhijat ovat kovan kritiikin kohteena suuren ympäristöjalanjälkensä vuoksi. Nyt he ovat alkaneet solmia kumppanuuksia yhtiöiden kanssa, jotka omistavat isoissa vaikeuksissa olevia ydinvoimaloita, joilta liikenee sähköä.

Yritysjohtajien ja analyytikoiden mukaan tällaisilla järjestelyillä voidaan mahdollisesti ratkoa molempien alojen tärkeimpiä ongelmia. Sähköä janoavat louhijat haluavat tasalaatuista ja hiiletöntä energiaa, kun taas halvempien tuotantomuotojen kanssa kilpailevat ydinvoimalat tarvitsevat uusia asiakkaita.

Artikkeliin liittyviä aiheita