Google vetää mainoksensa ilmastokriisin kiistäviltä sisällöiltä - Talous | HS.fi

Google vetää mainoksensa ilmastokriisin kiistäviltä sisällöiltä

Hakukonejätti pyrkii estämään ihmisiä ansaitsemasta rahaa levittämällä yleisen tieteellisen konsensuksen vastaisia tietoja ilmastokriisistä.

Googlen logo kuvattuna yrityksen Saksan-konttorilla Berliinissä 31. elokuuta.

8.10. 11:07 | Päivitetty 8.10. 14:10

Google ilmoittaa, ettei se aio enää julkaista hakukoneessaan tai Youtubessa mainoksia sellaisten sisältöjen yhteydessä, joissa esitetään valheellisia tietoja ilmastonmuutoksesta.

Päätöksellään Google pyrkii estämään sen, että ihmiset voisivat ansaita rahaa levittämällä yleisen tieteellisen konsensuksen vastaisia tietoja ilmastokriisistä.

Teknologiajätin mukaan mainostajat eivät halua mainostensa näkyvän sisällöissä, joissa kiistetään ilmastonmuutos. Googlen mukaan uusi käytäntö myös edesauttaa yrityksen omia pyrkimyksiä edistää kestäviä käytäntöjä ja torjua ilmastonmuutosta.

Kansalaisjärjestö Avaazin mukaan Googlen päätös on merkittävä.

”Vuosien ajan disinformaation jakajat ovat hämmentäneet yleistä mielipidettä ja estäneet kiireellisiä poliittisia toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Youtube on ollut heidän aseensa”, kampanjajohtaja Fadi Quran Avaazilta kertoo.

Facebookilla, joka on Googlen suurin kilpailija digitaalisen mainonnan markkinoilla, ei ole vastaavaa mainoskieltoa ilmastonmuutoksen kiistäviin sisältöihin. Facebook pyrkii sen sijaan hillitsemään ilmastonmuutosta koskevien valheellisten sisältöjen leviämistä alustoillaan.