Apple julkisti uudelleen muotoiltuja tietokoneita: tältä näyttävät askeleen kohti Iphone-puhelimia ottaneet Macbookit - Talous | HS.fi

Apple julkisti uudelleen muotoiltuja tietokoneita: tältä näyttävät askeleen kohti Iphone-puhelimia ottaneet Macbookit

Uusien nopeampien suorittimien lisäksi Macbookeissa on lukuisia uudistuksia, joista kenties näkyvin on niiden näytöissä oleva lovi verkkokameralle. Vastaavanlaiset lovet ovat tuttuja Applen Iphone-puhelimista.

18.10. 21:00 | Päivitetty 18.10. 22:26

Yhdysvaltalainen tietotekniikkavalmistaja Apple julkisti maanantai-iltana uusia Macbook Pro -tietokoneita. Julkistuksien myötä yhä suurempi osa Applen tietokone­malleista käyttää yhtiön kehittämiä suorittimia.

Uusissa Macbookeissa on 14,2 ja 16,2 tuuman näytöt, ja ne käyttävät uutta M1 Pro -suoritinta. Lisäksi kalleimmassa kannettavissa on vieläkin nopeampi M1 Max -suoritin.

Uusien nopeampien suorittimien lisäksi Macbookeissa on lukuisia uudistuksia, joista kenties näkyvin on niiden näytöissä oleva lovi verkkokameralle. Vastaavanlaiset lovet ovat tuttuja Applen Iphone-puhelimista. Samalla näyttöjen reunat ovat kaventuneet hieman. Parhaimmillaan näytöt pystyvät 120 hertsin ruudunpäivitykseen.

Macbookien ulkonäkö muuttuu muutenkin hieman lähemmäs uusissa Iphone-puhelimissa, Ipad-tableteissa sekä alkuvuonna julkistetussa Imac-pöytäkonemallissa näkynyttä terävä­kulmaisempaa muotoilua.

Macbookeissa on myös aiempia malleja tarkempi videokamera verkkopuheluita varten sekä enemmän liitäntöjä johdoille, kuten HDMI-videoliitäntä ja nopeampaa latausta tukeva Magsafe-latausliitäntä.

Uusia Macbook-kannettavia saa kahta eri kokoa.

Applen mukaan kummatkin uudet suorittimet ovat huomattavasti nopeampia kuin vuosi sitten julkistettu M1-suoritin ja tarvitsevat monia kilpailijoita vähemmän sähköä. Tehokkaimmassa Max-prosessorissa on 57 miljardia transistoria ja jopa 32-ytiminen näytönohjain ja 64 gigatavua yhteis­muistia.

Virtapihien suorittimien ansiosta kannettavien akunkestoa on saatu pidennettyä verrattuna aiempiin malleihin.

Uudet Macbookit maksavat Suomessa koosta ja suorittimesta riippuen 2 349–6 939 euroa. Valtaosa malleista tulee myyntiin jo ensi viikolla.

Uusissa Macbook Pro -malleissa (vas.) verkkopuheluissa käytettävä kamera on samantyylisen loven sisällä kuin aiemmin syksyllä julkistetuissa Iphone 13 -puhelinmalleissa. Samalla Apple on hieman suurentanut kannettavien näyttöjen kokoa.

Apple julkisti maanantain tilaisuudessaan myös uuden langattoman Airpods-älykuuloke­mallin.

Ulkoisesti uudet kuulokkeet näyttävät enemmän kalliimmilta Airpods Pro -kuulokemallilta. Ne tarjoavat parempaa äänenlaatua, mutta eivät kuitenkaan Pro-kuulokkeiden vastamelutoimintoa.

Uudet Airpods-kuulokkeet saapuvat myyntiin ensi viikolla ja niiden myyntihinta on 199 euroa.

Uudet Airpods-kuulokkeet.

Apple on vähitellen siirtymässä käyttämään yksinomaan itse kehittämäänsä M1-suoritinperhettä.

M1-sarjan suorittimet perustuvat Arm-arkkitehtuuriin (Advanced RISC Machines). Apple on käyttänyt jo aiemmin Arm-suorittimiaan Iphone-puhelimissaan, Ipad-tablettitietokoneissaan ja jopa älykuulokkeissaan. Kyseinen suoritin soveltuu erityisen hyvin pienikokoisiin laitteisiin, sillä sen virrankulutus on pienempi kuin perinteisemmillä suorittimilla.

Omien suorittimien käyttö antaa Applelle mahdollisuuden optimoida laitteita ja niiden ohjelmia paremmin. Lisäksi Apple pystyy pitämään paremmin silmällä tuotanto­kustannuksiaan, kun suorittimia ei tarvitse tilata Inteliltä.

Maailmaa vaivaava sirupula vaikeuttaa kuitenkin myös Applen tuotantoa: yhtiö varoitti aiemmin lokakuussa, että se voi tuottaa suunnitellusta 90 miljoonasta Iphone 13 -puhelimesta vain 80 miljoonaa.

Apple julkisti ensimmäisen M1-suoritinta käyttävän Macbook Air -mallinsa, pienemmän Macbook Pron sekä Mac Minin vuosi sitten. Alkuvuonna yhtiö päivitti myös pienemmän Imac-koneensa M1-aikaan ja muutti samalla koneen ulkonäköä.

Osa Applen myymistä tietokoneista – muun muassa 27 tuuman Imac-pöytäkone –käyttää edelleen Intelin suoritinta. Yhtiön odotetaan siirtyvän todennäköisesti ensi vuoden aikana täysin oman suorittimen käyttöön.

Tiedotustilaisuus lähetettiin koronapandemian takia etukäteen nauhoitettuna tallenteena yhtiön pääkonttorista Kalifornian Cupertinosta.