Talvirenkaat kannattaa vaihtaa alle pikimmiten – Renkaiden hinnat nousseet merkittävästi, toimitusajat voivat venyä viikkoihin - Talous | HS.fi

Talvirenkaat kannattaa vaihtaa alle pikimmiten – Renkaiden hinnat nousseet merkittävästi, toimitusajat voivat venyä viikkoihin

Suurempia hintalappuja ja saatavuusongelmia on selitetty esimerkiksi rahtikustannusten ja raaka-aineiden hintojen kasvulla.

Talvirenkaiden vaihtosesonki on parhaillaan käynnissä. Kuvassa Seppo Aittamäki Kuopion Itkonniemellä toimivasta Rengasparista.

19.10. 16:00

Ajokeli on nyt eteläisessäkin Suomessa paikoin liukas, joten koko maassa alkaa olla oikea hetki vaihtaa talvirenkaat alle.

Tieliikennelain mukaan velvollisuus käyttää talvirenkaita ulottuu marraskuun alusta maaliskuun loppuun silloin, kun keli sitä edellyttää. Käytännössä liukas tienpinta riittää täyttämään tuon vaatimuksen, eli lunta ei tarvitse olla maassa.

Talvirenkaat kannattaakin vaihtaa aina mieluummin ennemmin kuin myöhemmin, toteaa Autonrengasliiton puheenjohtaja ja Rengasnuoran toimitusjohtaja Jarmo Nuora. Jyväskylässä Nuoran omassa rengasliikkeessä on jo toista viikkoa vaihdettu talvirenkaita tiuhaan tahtiin.

”Missään tapauksessa talvikelissä ei kesärenkailla kannata lähteä liikkeelle, ja keli saattaa muuttua todella nopeasti. Aina tulee ennakoida”, hän sanoo.

Ajokeli ja siten talvirenkaiden tarve vaihtelee maan eri alueilla, mutta Nuoran mukaan nastattomat talvirenkaat tulee vaihtaa autoon pikimmiten riippumatta siitä, missä päin Suomea asuu. Jos taas asuu vähääkään maan keskiosan pohjoispuolella, on talvirenkaat oltava alla niiden mallista riippumatta.

Mikäli aikoo hankkia uudet talvirenkaat, ne kannattaa vaihtaa ripeästi alle myös siksi, että renkaiden hinta on ollut tänä vuonna kovassa nousussa. Loppuvuodesta hintalappu saattaa siis olla entistä suurempi.

Renkaiden hinnat ovat Nuoran mukaan pysyneet tasaisena lähes koko 2000-luvun ajan, mutta tämän vuoden aikana valmistajat ovat korottaneet hintoja jo useampaan otteeseen. Korotuksia on selitetty esimerkiksi rahtien ja materiaalien hintojen nousulla.

Taustalla on muun muassa koronavirus­pandemiasta johtuvia tehtaiden väliaikaisia sulkemisia, suurten satamien konttivajetta sekä työvoimapulaa, kertoo uutistoimisto Reuters. Myös raaka-aineista, kuten teräksestä, muovista ja kumista, on pandemian aikana ollut pulaa.

”Markkinoilla on myös paljon kumulatiivista korotuspainetta, kun renkaiden hinnat eivät ole aiemmin juuri nousseet”, Nuora kertoo.

”Tähän aikaan vuodesta odottaminen voi olla aika tuskallista.”

Kuluttajille näkyvät hinnat ovat nousseet keskimäärin yli viisi prosenttia, eli rengassetistä saa pulittaa koosta riippuen jopa 30–80 euroa enemmän, Nuora arvioi. Hän uskoo, että hintojen nousu jatkuu tästä edelleen jonkin verran.

”Ei tämä ole tolkuttoman mullistava muutos, mutta kyllä se kuluttajalle näkyy selvästi, kun on kuitenkin kymppejä kalliimmasta tuotteesta kyse.”

Joidenkin rengasmallien kohdalla on ollut myös saatavuusongelmia, eli vaihtoehtoja ei kaikissa malleissa ja rengaskoossa ole yhtä paljon kuin normaalisti. Toimitusaika saattaa myös venyä pitkäksi, jopa 2–4 viikkoon.

”Tähän aikaan vuodesta odottaminen voi olla aika tuskallista”, Nuora sanoo.

Kuopion Rengasparissa renkaista ja niiden vanteista on ollut jonkin verran pulaa, vaikka niitä onkin ostettu varastoon ennakolta. Kuvassa Seppo Aittamäki.

Renkaiden vaihto käy nyt todella vilkkaana myös Kuopiossa, jonne oli keskiviikolle luvattu vähän lunta ja heikompaa ajokeliä, Rengaspari Kuopion yrittäjä Mikael Nylund kertoo.

Myös Nylundin liikkeessä renkaiden hinnannousu näkyy selvästi, ja varsinkin halvempien tuontirenkaiden hinnat ovat kohonneet rajusti. Yrittäjät ovat joutuneet tänä vuonna hinnoittelemaan renkaita täysin uudella tavalla ja laskemaan uuden hinnaston lähes kuukauden välein.

”Renkaiden hinta kasvaa koko ajan. Se näkyy tietysti kuluttajahinnoissa sekä myyjien pienentyvässä katteessa”, Nylund sanoo.

Hän arvioi, että kalliimpien premium-renkaiden hinnat ovat nousseet tänä vuonna noin 10–20 prosenttia ja halvempien renkaiden taas jopa 30–40 prosenttia. Nylund odottaa hintojen vain kasvavan ja pelkää, mitä hinnat tulevat keväällä kesärenkaiden kohdalla olemaan.

Renkaista ja niiden vanteista on lisäksi ollut jonkin verran pulaa, vaikka niitä onkin ostettu runsaasti varastoon ennakolta.

”Monet renkaat jäävät varmasti saamatta tähän ruuhkahetkeen”, Nylund toteaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita