Yhdysvaltojen oikeusvaliokunta epäilee Amazonin johdon valehdelleen kongressille - Talous | HS.fi

Yhdysvaltojen oikeusvalio­kunta epäilee Amazonin johdon valehdelleen kongressille

Syytösten taustalla on viimeaikainen uutisointi, jonka mukaan Amazon on muun muassa manipuloinut verkko­kauppansa hakutuloksia Intiassa.

Jeff Bezos oli oikeusvaliokunnan kuultavana heinäkuussa 2020.

19.10. 18:57

Yhdysvaltojen edustajainhuoneen oikeusvalio­kunnan viisi jäsentä syyttää verkko­kauppa­jätti Amazonin johtohahmojen johtaneen harhaan tai pahimmassa tapauksessa valehdelleen kongressille. Valiokunnan jäsenet kertoivat asiasta kirjeessä, jonka he lähettivät sunnuntaina Amazonin toimitusjohtajalle Andy Jassylle.

Syytösten kohteena on muun muassa Amazonin perustaja, multi­miljardööri Jeff Bezos. Asiasta kertovat uutistoimisto Reuters sekä useat uutismediat, muun muassa The Wall Street Journal ja Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Valiokunta on tutkinut vuodesta 2019 alkaen digitaalisten markkinoiden kilpailua ja kuullut tutkinnan yhteydessä Amazonin johtohahmoja.

Uutistoimisto Reuters julkaisi viime viikolla laajan reportaasin, jonka mukaan Amazon on järjestelmällisesti kopioinut muiden valmistajien tuotteita ja peukaloinut algoritmejaan, jotta hakutulokset suosivat yhtiön omia tuotemerkkejä Intiassa. Amazon on aiemmin kiistänyt toimineensa näin.

Reutersin tiedot perustuvat sille vuodettuun aineistoon, joka sisältää tuhansia sivuja Amazonin sisäisiä sähköposteja, strategioita ja liiketoiminta­suunnitelmia.

Oikeusvaliokunnan jäsenet pitävät Reutersin raportointia ja muuta viimeaikaista uutisointia uskottavana. Uutisoinnin anti on kirjeen mukaan ristiriidassa Amazonin ylimmän johdon antamien lausuntojen kanssa.

”Parhaassa tapauksessa uutisointi vahvistaa Amazonin edustajien johtaneen kongressia harhaan. Pahimmassa tapauksessa se vahvistaa, että he ovat rikkoneet liittovaltion lakia valehtelemalla kongressille”, kirjeessä kirjoitetaan.

Amazonin nykyinen toimitusjohtaja Andy Jassy vuonna 2016.

Kirjeessä toimitusjohtaja Jassya kehotetaan vahvistamaan yhtiön aikaisemmat lausunnot kongressille.

Jassylle annetaan myös marraskuun 1. päivään asti aikaa selvittää, miten Amazon hyödyntää kolmansien osapuolien dataa tuotteidensa kehittämisessä ja markkinoinnissa. Lisäksi Jassyn on toimitettava valiokunnalle aineisto, johon Reuters viittaa viime­viikkoisessa artikkelissaan.

Amazon kiistää syytökset ja kertoo aikovansa korjata tiedotus­välineiden ”epätarkat tiedot”.