Handelsbanken vetäytyy Suomesta ja Tanskasta – päätös tuli täytenä yllätyksenä pääluottamushenkilölle: ”Suoraan sanottuna en olisi voinut edes kuvitella” - Talous | HS.fi

Handelsbanken vetäytyy Suomesta ja Tanskasta – päätös tuli täytenä yllätyksenä pää­luottamus­henkilölle: ”Suoraan sanottuna en olisi voinut edes kuvitella”

Pankki ilmoittaa panevansa käyntiin Suomen ja Tanskan liiketoimintojen myynnin. Suomen maajohtaja ei lähde arvioimaan, kuinka kauan myynti­prosessissa kestää tai ketkä ovat mahdollisia ostaja­ehdokkaita.

Handelsbanken on toiminut Suomessa vuodesta 1985 lähtien.

19.10. 19:45 | Päivitetty 19.10. 22:35

Handelsbanken on päättänyt vetäytyä Suomesta. Pankki ilmoitti tiistaina panevansa käyntiin Suomen liike­toimintojen myynnin. Handelsbanken on toiminut Suomessa vuodesta 1985.

Handelsbankenilla on Suomessa 27 konttoria, ja se työllistää Suomessa yhteensä noin 600 henkilöä. Sen markkinaosuus on ollut Suomessa pienehkö.

Suomen lisäksi pankki kertoo vetäytyvänsä myös Tanskasta. Pankin mukaan Tanska ja Suomi muodostavat yhdessä sen liikevaihdosta kymmenen prosenttia, kustannuksista 13 prosenttia ja liikevoitosta kahdeksan prosenttia.

”Päätös perustuu konsernin strategiseen tarkasteluun ja strategisiin valintoihin. Niissä on harkittu eri maan­tieteellisien alueiden kokoa ja synergia­hyötyjä kansain­välisestä toiminnasta. Valinnoissa on päädytty siihen, että konserni keskittyy Ruotsiin, Norjaan ja Englantiin ja vetäytyy Tanskasta ja Suomesta”, kertoo Suomen maajohtaja Hanne Katrama HS:lle.

Ilmoitus vetäytymisestä tuli täytenä yllätyksenä Handelsbankenin pääluottamushenkilölle Kati Ahlille. Hänen mukaansa päätöksestä ei ollut mitään merkkejä ilmassa ennen tiistaita.

”Olemme vahvasti uskoneet siihen, että pankki jatkaa toimintaansa Suomessa, joten päätös ei ollut odotusten mukainen”, Ahl toteaa HS:lle.

”Suoraan sanottuna en olisi voinut edes kuvitella tällaista. Mutta eihän sitä ikinä voi tietää, mitä konserni päättää. Me olemme yksi osa konsernia, ja se tekee päätökset. Ja tänä päivänähän raha ja tulos puhuvat.”

Ahlin mukaan Handelsbankenin ajankohta ilmoitukselle oli väärä.

”En tiedä, miksi tästä piti ilmoittaa illalla eikä vasta seuraavan työpäivän aikana. Nyt en tiedä, kuinka moni on saanut viestin tästä ennen kuin lukee siitä lehdestä.”

Handelsbankenin työntekijät jatkavat tästä eteenpäin töitään kuten ennenkin, Ahl toteaa. Hänelle ei ole kerrottu myyntiprosessin tarkemmasta aikataulusta tai mikä nykyisten työntekijöiden kohtalo tulee olemaan.

”Totta kai tämä vaikuttaa henkilöstön mielialaan”, Ahl sanoo.

”Menemme sen olettaman mukaan, että toiminta jatkuu ihan normaalisti.”

Handelsbankenin liiketoiminta Suomessa jatkuu toistaiseksi ilman muutoksia.

”Asiakaspalvelumme ja uusasiakas­myyntimme jatkuvat ennallaan, eikä nyt käynnistyvä liiketoimintojen myynti vaikuta asiakkaisiimme. Meillä on tavoitteena, etteivät asiakkaat huomaa mitään muutosta", Hanne Katrama sanoo.

Hänen mukaansa pankki aikoo huolehtia asiakaspalvelustaan ja saavuttavuudestaan kuten tähän asti. Vetäytymispäätöksellä ei Katraman mukaan ole tässä vaiheessa vaikutusta pankin henkilöstöön.

Katrama ei lähde arvioimaan tulevia ostajaehdokkaita.

”Mutta voisin kuvitella, että vakaa ja kannattava liiketoiminta kiinnostaa useitakin ostaja­kandidaatteja.”

Pankki julkisti tiistaina myös Suomen liiketoiminnan osavuosi­katsauksen. Se kertoo kuluvan vuoden kolmen ensimmäisen neljänneksen yhteen­lasketun liike­tuloksen parantuneen yli 20 prosenttia edellis­vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna ja yltäneen liki 63 miljoonaan euroon.

Maajohtaja Katraman mukaan luvut ovat hyviä.

”Olemme pystyneet kasvamaan kannattavasti. Tämä päätös ei perustu Suomen kannattavuuteen, vaan strategisiin valintoihin.”

Katrama toteaa, että liiketoimintojen myynti­prosessi vasta käynnistyy, eikä sen kestoa pysty ennalta tietämään.

Handelsbanken kertoo tiedotteessaan, että asiakkaat haluavat yhä nopeammin kehittyviä digitaalisia palveluja, jotka soveltuvat paikallisiin olosuhteisiin.

Sen mukaan globaalit ratkaisut eivät enää tuo asiakkaille samaa lisäarvoa kuin aikaisemmin.

”Kaupallisesta näkökulmasta haluamme olla läsnä niillä paikoilla, jotka tarjoavat parhaat edellytykset kannattavalle kasvulle ja vahvalle markkina-asemalle. Tällä päätöksellä vahvistamme pankin tavoitteita ensisijaisilla markkinoillamme Ruotsissa, Norjassa ja Britanniassa”, Handelsbankenin toimitusjohtaja Carina Åkerström sanoo tiedotteessa.