Handelsbankenin Suomen-toiminnoille on monta ostajaehdokasta – Selvää on, että kilpailijat ottavat ilon irti pankin ahdingosta, sanoo analyytikko - Talous | HS.fi

Handelsbankenin Suomen-toiminnoille on monta ostajaehdokasta – Selvää on, että kilpailijat ottavat ilon irti pankin ahdingosta, sanoo analyytikko

Inderesin analyytikko Sauli Vilén arvioi, että Handelsbankenin Suomen-toimintojen kohtalaisen iso koko rajaa ostajakandidaatteja.

Handelsbankenin Suomen-toimintojen myyntihinta voisi olla Inderesin karkealla arviolla noin 700 miljoonaa euroa pankin tuloslukujen ja Handelsbankenin osakkeen verrokkien kertoimen perusteella. Kuvassa Aleksanterinkadun Handelsbankenin konttori keskiviikkona.

20.10.2021 14:44

Viisi prosenttia Suomen lainakannasta ja kolme prosenttia talletuskannasta on kaupan, kun Handelsbanken ilmoitti tiistai-illalla vetäytyvänsä Suomen pankkimarkkinoilta.

Vuodesta 1985 Suomessa toiminut ruotsalaispankki kertoi käynnistävänsä prosessin Suomen liiketoimintojen myymiseksi, koska lisääntyvä sääntely vaikeuttaa synergiahyötyjen löytämistä.

Synergiahyödyt vaatisivat markkinaosuuden kasvattamista. Se puolestaan vaatisi pankin mukaan ”merkittäviä” investointeja, joihin sillä ei ole halua. Samasta syystä myyntiin menevät Handelsbankenin Tanskan-toiminnot.

Mahdollisia ostajaehdokkaita Handelsbankenin Suomen toiminnoille on useita, vaikka toimintojen kohtalaisen iso koko rajaa kandidaatteja, arvioi osaketutkimusyhtiö Inderesin finanssialaa seuraava analyytikko Sauli Vilén.

”Toiminta on kuitenkin kannattavaa, ja oletus liiketoiminnan myymisestä yhtenä kokonaisuutena rajaa ostajaehdokkaita. Kokoluokka on liian iso monelle toimijalle”, Vilén sanoo.

Handelsbankenin Suomen-toimintojen myyntihinta voisi olla Inderesin karkealla arviolla noin 700 miljoonaa euroa pankin tuloslukujen ja Handelsbankenin osakkeen verrokkien kertoimen perusteella.

Suomen talletus- ja luottomarkkinoita hallitsevat OP ja Nordea. Niillä olisi Inderesin Vilénin mukaan rahkeita nielaista Handelsbankenin Suomen-toiminnot, mutta ei ehkä kiinnostusta. Ostohaluja voivat viedä kilpailuviranomaisten mahdolliset ehdot kaupalle.

Myös markkinakolmosella Danske Bankilla voisi olla Vilénin arvion mukaan mahdollisuuksia ostaa ja myös halua vahvistaa asemaansa Suomen markkinoilla. Tanskalaispankin kiinnostusta voi jarruttaa se, että yhtiön johto on kiinni rahanpesuskandaalien siivoamisessa.

”Danske voisi olla looginen ostaja , mutta pankin oma pakka on konsernitasolla sekaisin”, Vilén arvioi.

Pienemmistä pankeista kiinnostusta olisi S-pankilla, mutta yrityskauppa olisi sille ”valtava”, Vilén pohtii. S-pankilla on kuitenkin takanaan S-ryhmän mahdollinen rahoitus.

”Kauppa olisi tehtävissä paperilla S-ryhmän resursseilla, mutta on eri asia, haluaako kaupparyhmä investoida niin paljon pankkitoimintaan.”

Myös muut pienemmät pankit, kuten Oma Säästöpankki tai Aktia, olisivat varmasti kiinnostuneita Handelsbankenin toiminnoista, mutta niille kauppa on Vilénin arvion mukaan yksinkertaisesti aivan liian iso.

Pienimmillä toimijoilla voi olla mahdollisuus yrityskauppaan, jos Handelsbanken päättää myydä Suomen toimintonsa osissa. Handelsbanken ei kommentoinut kaupan pilkkomista tiistaina.

Vilénin mukaan ostaja voi tulla myös Suomen markkinoiden nykyisten toimijoiden ulkopuolelta.

”Ulkomainen toimija ei ole todennäköisin skenaario, mutta sitä ei voi sulkea pois”, Vilén sanoo.

Handelsbankenin Suomen toimintojen myynti-ilmoitus tuli tiistai-iltana yllättäen samaan aikaan, kun pankki julkisti kolmannen neljänneksen tuloskatsauksensa.

Epävarmuutta aiheuttaa se, että pankki ei kertonut aikataulua myyntiprosessille. Tilanne on pankille operatiivisesti hankala.

Aktia-pankki reagoi nopeasti kilpailijan tukalaan asemaan ja alkoi jo keskiviikkoaamulla julkaistuilla verkkomainoksilla houkutella Handelsbankenin asiakkaita.

”Kun koko organisaatio ja asiakkaat eivät tiedä minne mennään, kilpailijat ottavat ilon irti”, Vilén sanoo.

Vilén ennakoi, että markkinaosuuksissa tulee muutoksia jo ennen kuin Handelsbanken saa myytyä Suomen toimintonsa.

”Kun on kanveesissa, kilpailijat hyökkäävät. Tämän kautta tulee markkinaosuuden siirtymää jo itsestään, koska asiakkaat ovat herkempiä liikkumaan tällaisessa tilanteessa.”

Suomen Pankin tuoreimpien lukujen mukaan Handelsbankenin markkinaosuus oli kesäkuun lopussa kolme prosenttia asuntolainoista ja viisi prosenttia yrityslainoista.

Artikkeliin liittyviä aiheita