Lihamestari Veijo Votkin on kuollut – toimi lihatukkuyrittäjänä yli neljä vuosikymmentä - Talous | HS.fi

Lihamestari Veijo Votkin on kuollut – toimi lihatukku­yrittäjänä yli neljä vuosi­kymmentä

Votkin oli kuollessaan 73-vuotias.

Veijo Votkin oli pääkaupunkiseudulla merkittävä liha-alan vaikuttaja useiden vuosikymmenten ajan. Kuvassa Veijo Votkin vuonna 2019.

20.10. 10:47 | Päivitetty 20.10. 12:43

Lihatukkuyrittäjä Veijo Votkin on kuollut.

Kuolemasta kertoo Votkinin perustama Lihatukku Veijo Votkin Oy keskiviikkona lähetetyssä tiedotteessa.

Votkin oli kuollessaan 73-vuotias. Tiedotteen mukaan hän kuoli tiistaina pitkäaikaisten sairauksien uuvuttamana omaistensa läsnäollessa.

Votkin oli pääkaupunkiseudulla merkittävä liha-alan vaikuttaja useiden vuosikymmenten ajan. Veijo Votkin oli aktiivisesti Lihatukku Veijo Votkinin toiminnassa mukana alkuvuoteen 2021 asti ja viimeiset kuukaudet kotoaan käsin.

Lue lisää: Makkarakeisari Veijo Votkin järkyttyi Sörnäisten teurastamolla 1969 niin pahasti, että ura oli tyssätä heti alkuunsa: ”Joka paikassa oli verta”

Votkin ehti toimia lihatukkuyrittäjänä yli neljän vuosikymmenen ajan. Alalle hän päätyi jo vuonna 1969.

Votkin oli kuullut armeijassa, että liha-alan työt olivat hyvin palkattuja, ja muutti työpaikan toivossa Iisalmelta Helsinkiin. Työpaikka löytyi Sörnäisissä sijainneelta Helsingin kaupungin teurastamolta. Nykyisin teurastamolla toimii tukkuliikkeitä ja useita trendikkäitä ravintoloita.

Teurastamon alueella toimii edelleen myös Lihatukku Veijo Votkin. Votkin ehti toimia yrittäjänä vuodesta 1978 saakka. Tuolloin hänen työnantajansa oli jäänyt eläkkeelle, jolloin Votkin päätti kokeilla siipiään yhden miehen yrityksessä. Pian yritys laajeni, kun mukaan astui Votkinin veli ja kolme muuta uutta työntekijää. Työntekijöiden joukosta löytyi myös vaimo Irja Votkin, joka hoiti tuolloin yrityksen laskutusta.

1990-luvulle saakka Votkinin yritys keskittyi lihatukkutoimintaan. Kun vuonna 1995 Suomi liittyi Euroopan unioniin, muuttui liha-ala merkittävästi. Tavaroiden vapaan liikkuvuuden myötä kauppojen hyllyiltä löytyi yhtäkkiä halpaa lihaa kaikkialta Euroopasta.

Lokakuussa 1995 Votkin perusti lihanjalostamon vastauksena muuttuneeseen markkinatilanteeseen. Jalostustoiminta aloitettiin palvikinkulla, nakeilla ja makkaroilla, mutta sittemmin tuotevalikoima on laajentunut jalostustoiminnan menestyksen myötä.

Jalostustoiminnan menestystä kuvaa hyvin se, että 16 työntekijällä aloitettu toiminta laajeni vain vuodessa 30 työntekijän yritykseksi. Kahden vuoden jälkeen työntekijöitä oli 40.

Veijo Votkin esitteli makkaranvalmistuksen saloja vuonna 2003.

Entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd) vieraili Votkinin yrityksen juhlissa vuonna 2008.

Nykyisin Votkinin yritykset työllistävät noin 130–140 henkilöä, joista noin 90 työskentelee Sörnäisten tiloissa. Liikevaihto puolestaan on noin 20 miljoonaa euroa.

Votkin kertoi Aromi-lehden haastattelussa helmikuussa 2021 liiketoimintansa menestyksen salaisuudeksi yrityksensä tuotteiden laadukkuuden.

”En ole koskaan hyväksynyt epäkelpoa tuotetta. Meidän tuotteet maksavat hieman enemmän, mutta halpaa tuottavia on markkinoilla vaikka ja kuinka. Olen niin huono myyntimies, että en pysty huonoa myymään”, Votkin kuvaili.

Kun Votkin itse jäi toimitusjohtajan tehtävistä sivuun, astui hänen saappaisiinsa Votkinien vanhempi poika Asmo Votkin. Myös pojista nuorempi, Aki Votkin, työskentelee perheyrityksen leivissä.

”Muistan kun Asmo oli 5-vuotias ja halusi aina keikalle mukaan. Hän seisoi kojelaudalla ja katseli. Ei mennyt kauan, kun äidin piti tehdä hänelle oma valkoinen lakki ja takki”, 71-vuotias Votkin muisteli poikansa intoa perheen yritystoimintaan vuonna 2019.

Votkin on kertonut oppineensa yritystoiminnasta monta asiaa kantapään kautta.

”Kenenkään ei pitäisi lähteä yrittäjäksi niin heikoilla tiedoilla kuin minä lähdin”, hän on todennut HS:n haastattelussa.

Yrityksen jättämistä poikiensa hoidettavaksi Votkin ei kuitenkaan epäröinyt, päin vastoin.

”Omat pojat hoitavat yritystä, joten voin turvallisin mielin jäädäkin kotiin. Eivätkä he varmasti hoida huonommin kuin minä, päinvastoin. Tämä on minulle todella iso asia ja olen ylpeä siitä, että pojat viihtyvät alalla. Olen pystynyt välittämään heille osaamiseni”, Votkin kuvaili Aromi-lehdelle alkuvuodesta.

Veijo Votkin yrityksensä myymälän lihatiskin takana vuonna 2011. Votkin oli mukana yrityksen toiminnassa aktiivisesti alkuvuoteen 2021 saakka.

Artikkeliin liittyviä aiheita