Facebook sai Giphy-kaupasta lähes 60 miljoonan euron sakot Britanniassa - Talous | HS.fi

Facebook sai Giphy-kaupasta lähes 60 miljoonan euron sakot Britanniassa

Viranomaisten mukaan somejätti ei noudattanut määräystä, jonka mukaan sen oli toimitettava viranomaisille oleellisia tietoja Giphy-kaupasta.

Facebookille määrättiin Britanniassa liki 60 miljoonan euron sakko.

20.10.2021 16:06

Britannian kilpailuviranomainen on rangaissut somejätti Facebookia 50,5 miljoonan punnan eli vajaan 60 miljoonan euron sakolla. Asiasta kertovat muun muassa brittilehti The Guardian ja Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Sakko liittyy yrityskauppaan, jossa Facebook osti noin 400 miljoonalla dollarilla Giphy-palvelun. Giphy on alusta ja kirjasto sosiaalisessa mediassa käytettäville gif-animaatioille. Facebookin aikeena oli liittää se osaksi omistamaansa Instagram-sovellusta.

Britannian kilpailuviranomainen CMA alkoi tutkia yrityskauppaa ja määräsi Facebookin raportoimaan säännöllisesti, ettei kauppa vaikuta somepalvelujen väliseen kilpailuun kielteisesti. CMA:n mukaan Facebook ei ole noudattanut määräystä.

”Tämän pitäisi toimia varoituksena kaikille yrityksille, jotka ovat mielestään lain yläpuolella", CMA:n johtaja Joel Bamford sanoo Guardianille.

Bamfordin mukaan Facebook jätti huomioimatta lakisääteiset velvoitteensa varoituksista huolimatta. CMA:n mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun jokin yhtiö on tietoisesti kieltäytynyt toimittamasta viranomaisen vaatimia tietoja.

Facebook kertoo olevansa vahvasti eri mieltä CMA:n kanssa ja kutsuu sakkoa epäoikeudenmukaiseksi.

Guardianin mukaan Facebookin Giphy-kauppaa tutkitaan myös Australiassa ja Itävallassa. Jälkimmäisen maan kilpailuviranomaiset sakottivat Facebookia kesällä runsaalla yhdeksällä miljoonalla eurolla, koska somejätti ei ollut ilmoittanut kaupasta viranomaisille.

Artikkeliin liittyviä aiheita