Yli satatuhatta ihmistä on antanut skannata silmänsä vastineeksi uudesta kryptovaluutasta - Talous | HS.fi

Yli satatuhatta ihmistä on antanut skannata silmänsä vastineeksi uudesta krypto­valuutasta

Kryptovaluutan perustaja vakuuttaa, ettei skannaus vaaranna ihmisten yksityisyyttä. Uuden virtuaalivaluutan tavoitteena on yltää miljardiin käyttäjään kahden vuoden sisällä.

Silmiä on skannattu kryptovaluuttaa varten jo 12 maassa, muun muassa Indonesiassa.

22.10. 11:59

Yli satatuhatta ihmistä Euroopassa, Afrikassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa on suostunut vapaaehtoisesti siihen, että kryptovaluuttamarkkinoille hamuava Worldcoin on skannannut heidän silmänsä. Tieteiselokuvalta kuulostavan prosessin vastineeksi heille luvataan kryptovaluuttaa, jahka se saadaan markkinoille.

Potentiaalisten käyttäjien silmät skannataan pallonmuotoisella laitteella. Se kuvaa käyttäjän silmät ja luo uniikin koodin, jonka avulla käyttäjä saa haltuunsa krypto­valuuttaa. Koodin luomisen jälkeen Worldcoinin luojat lupaavat, että alkuperäinen kuva tuhotaan käyttäjien yksityisyyden varjelemiseksi.

Worldcoinin perustaja ja toimitusjohtaja Alex Blania vakuutti Financial Timesille (FT), ettei silmien skannauksella loukata tavallisten ihmisten yksityisyyttä. Hänen mukaansa luotua koodia hyödynnetään vain sen tarkistamiseksi, onko kyseinen henkilö jo saanut osuutensa kryptovaluutasta.

Kryptovaluutan perustajien mukaan jo noin 130 000 ihmistä on osallistunut projektiin. Yhtiön tavoitteena on yltää miljardiin käyttäjään vuoteen 2023 mennessä.

Worldcoinin luojat suunnittelevat debyyttiä kryptovaluuttaverkostoon ensi vuoden alussa, jolloin myös ensikäyttäjien osuudet jaetaan. Vielä ei ole tiedossa, kuinka mittavia määriä silmänsä skannaamiseen suostuneet ihmiset voivat odottaa saavansa.

Worldcoin on tähän mennessä kerännyt rahoitusta 25 miljoonan dollarin edestä. Yhtiö aikoo laskea liikkeelle yhteensä kymmenen miljardia Worldcoin-tokenia, joista 80 prosenttia jaetaan käyttäjille, kymmenen prosenttia yhtiön sijoittajille ja kymmenen prosenttia skannauspallojen valmistamiseen ja muuhun kehitystyöhön osallistuneille.

Viimeiseksi mainitusta osasta tokeneita jaetaan myös kryptovaluutan perustajille ja työntekijöille, mutta Blania ei paljastanut FT:lle tarkempia lukuja.

Skannauspallon testaamista Chilessä.

Worldcoinin luojat kertovat, että heidän tavoitteenaan on laajentaa ihmisten mahdollisuutta päästä osalliseksi kryptovaluutoista.

Kehittäjät kaavailevat Worldcoinista eräänlaista perustulon muotoa. Kryptovaluutan toinen perustaja Sam Altman onkin profiloitunut perustulon vankkana puolesta­puhujana. Toimitusjohtaja Blanian hahmotelmissa Worldcoinia voitaisiin jossain vaiheessa hyödyntää perustulon jakamisessa.

Tulokasta koskevat samat lainalaisuudet kuin muitakin kryptovaluuttoja. Sen arvosta ei ole mitään takeita, eikä kukaan voi luvata sen tuottavan tukuttain rahaa, minkä myös valuutan luojat ovat myöntäneet. Kaikki riippuu sen suosiosta.

Blania kuitenkin vakuuttaa tv-kanava CNBC:lle, ettei Worldcoin ole huijaus.

”Olemme äärimmäisen läpinäkyviä kaikessa toiminnassamme”, hän sanoo.