Energian hinnannousu iski Nesteeseen – Vanacker ei näe tuotantohäiriöiden riskiä - Talous | HS.fi

Energian hinnannousu iski Nesteeseen – Vanacker ei näe tuotantohäiriöiden riskiä

Yhtiö arvioi, että loppuvuodesta maakaasun ja sähkön hinnannousu pyyhkii täysin öljyn­tuotannon kohonneen kannattavuuden.

Nesteen toimitusjohtaja Peter Vanacker.

27.10.2021 9:32 | Päivitetty 27.10.2021 14:33

Energian hinnan nousu Euroopassa iski heinä–syyskuussa myös polttoainejalostaja Nesteen liiketoimintaan. Vaikka yhtiö pääsi nauttimaan öljynjalostuksen kannattavuuden kohenemisesta, maakaasun ja sähkön hinnan merkittävä nousu pyyhki osan hyödystä pois. Yhtiö odottaa, että loppuvuonna energian hinnan nousu vaikuttaa tulokseen vieläkin enemmän.

Nesteen vertailukelpoinen liikevoitto heinä–syyskuussa oli 368 miljoonaa euroa, kun se vuosi sitten oli 373 miljoonaa euroa. Tulos ylitti analyytikoiden odotukset, sillä konsensusarvio oli 330 miljoonaa euroa. Perinteisen öljynjalostuksen kohentunut tulos kompensoi pitkälti uusiutuvien polttoaineiden tulosheikennyksen.

Uusiutuvat tuotteet -segmentin vertailukelpoinen liikevoitto oli 300 miljoonaa euroa, kun vuosi sitten se oli 352 miljoonaa euroa. Heikennys johtui pääasiassa myyntimarginaalin laskusta ja kiinteiden kustannusten noususta, mitä yhtiö selittää valmistautumisella tulevaan kasvuun. Yhtiön mukaan kilpailu raaka-aineista on kovaa, mikä nostaa niiden hintoja.

Öljynjalostuksen liikevoitto oli 47 miljoonaa euroa, kun vuosi sitten tappiota syntyi miljoona euroa. Öljytuotteiden jalostusmarginaali koheni selvästi vuoden takaisesta 5,9 dollarista 9,4 dollariin barrelilta.

Toimitusjohtaja Peter Vanacker pitää tulosta vahvana.

”Uusiutuvat tuotteet -segmentin myyntimäärät olivat suuret, ja segmentti pystyi säilyttämään hyvän myyntimarginaalin tiukoista raaka-ainemarkkinoista huolimatta. Öljytuotteet-segmentin tulosta paransi jalostusmarginaalin nousu, jonka vaikutuksen korkeiden kaasun hintojen aiheuttama käyttöhyödykekustannusten merkittävä kasvu osittain kumosi”, Vanacker sanoo tulostiedotteessa.

Liikevaihtoa kolmannella neljänneksellä syntyi 4,026 miljardia euroa, kun vuosi sitten liikevaihto oli 2,881 miljardia euroa.

Liikevaihdon kasvu johtui markkina- ja myyntihintojen noususta, mikä kasvatti liikevaihtoa noin 1,2 miljardilla eurolla. Samaan aikaan koronapandemiasta johtuva öljytuotteiden myyntimäärien lasku pienensi liikevaihtoa noin 100 miljoonalla eurolla. Myyntimäärän lasku johtui osin myös Naantalin jalostamon sulkemisesta.

Tulosjulkistus sai Nesteen osakkeen halpenemaan. Kello 12.30 osake oli 4,3 prosentin laskussa.

Koronapandemia varjostaa yhtä Nesteen näkymiä.

”Odotamme merkittävän epävakauden jatkuvan öljytuotteiden ja uusiutuvien raaka-aineiden markkinoilla”, yhtiö sanoo.

Loppuvuonna energian hinnan nousun odotetaan syövän yhä pahemmin yhtiön tulosta.

”Öljytuotteiden markkinakysyntä on elpynyt, mutta koronapandemia vaikuttaa edelleen kysyntään. Viitemarginaali on kohonnut meneillään olevan energiakriisin vuoksi, ja sen odotetaan olevan vaihteleva. Erittäin korkeiden maakaasun ja sähkön hintojen odotetaan kumoavan täysin korkeamman viitemarginaalin positiivisen vaikutuksen segmentin neljännen neljänneksen vertailukelpoiseen liikevoittoon”, yhtiö kertoo.

Energian hintojen nousu on syksyn mittaan johtanut eri puolilla Eurooppaa tilanteeseen, jossa teollisuusyritykset ovat joutuneet rajoittamaan tuotantoaan. Vanacker ei näe tätä riskiä Nesteen kohdalla.

”Porvoo on yksi Euroopan taloudellisesti tehokkaampia jalostamoita. Joten kun kustannukset nousevat, on paljon muita jalostamoita, jotka eivät enää tee rahaa. Niiden täytyy silloin sulkea tai rajoittaa tuotantoa”, Vanacker sanoo.

Euroopan jalostamoiden tilannetta hankaloittaa se, että alalla on Euroopassa yhä ylikapasiteettia, Vanacker sanoo. Hän ei uskalla ennustaa, kuinka pitkään energian hinta Euroopassa pysyy korkeana.

”Minulla ei ole kristallipalloa. Keskitymme niihin tekijöihin, jotka ovat omissa käsissämme. Energian hinta ei ole.”

Artikkeliin liittyviä aiheita