Nokian liikevoitto oli taas kirkkaasti ennustettua parempi - Talous | HS.fi

Nokian liikevoitto oli taas kirkkaasti ennustettua parempi

Yhtiön liikevaihto oli 5,4 miljardia euroa ja liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä 633 miljoonaa euroa.

Nokian lisäinvestoinnit viidennen sukupolven (5g) matkapuhelintekniikkaan ovat alkaneet tuottaa tulosta.

28.10. 8:05 | Päivitetty 28.10. 11:01

Verkkolaitteita valmistavan Nokian liiketoiminta sujui heinä–syyskuussa tuntuvasti analyytikoiden odotuksia paremmin.

Yhtiön liikevaihto oli 5,4 miljardia euroa ja liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä 633 miljoonaa euroa. Liikevoitto oli runsaat 100 miljoonaa euroa odotuksia suurempi.

Analyytikot arvioivat ennalta, että yhtiön liikevaihto olisi ollut heinä–syyskuussa 5,4 miljardia euroa ja liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä 528 miljoonaa euroa.

Liikevaihto kasvoi maantieteellisesti eniten Aasian ja Tyynenmeren alueella ja liiketoimintaryhmistä eniten kiinteissä verkoissa.

”Kasvaneet teknologiainvestointimme ja voimakas kysyntä auttoivat meitä saavuttamaan oivallisen taloudellisen tuloksen myös tällä vuosineljänneksellä”, sanoo toimitusjohtaja Pekka Lundmark osavuosikatsauksessa.

Nokian tuotteiden kysyntää on lisännyt myös se, että monet valtiot ovat määränneet teleoperaattorit karsimaan kiinalaisen Huawein laitteita ja ohjelmistoja verkoistaan.

Viime vuoden elokuun alussa toimitusjohtajana aloittanut Lundmark on kasvattanut huomattavasti investointeja viidennen sukupolven (5g) matkapuhelintekniikkaan parantaakseen Nokian kilpailukykyä ja yksinkertaistanut toimintamallia.

Kuluvana vuonna Nokia on kannattavuus on ollut jokaisella vuosineljänneksellä selvästi ennakko-odotuksia parempi.

Nettokassa ja lyhytaikaiset sijoitukset olivat syyskuun lopussa 4,3 miljardia euroa, mikä on 610 miljoonaa enemmän kuin edellisen vuosineljänneksen lopussa.

Kannattavuuden paraneminen oli hyvä saavutus myös siksi, että yhtiö on kärsinyt puolijohdepulasta. Ilman pulaa yhtiön liiketoiminta olisi kasvanut enemmän.

”Kansainvälisiin puolijohdemarkkinoihin liittyvä epävarmuus rajoittaa kuitenkin näkyvyyttämme vuoden viimeiseen neljännekseen ja vuoteen 2022. Jatkamme tiivistä yhteistyötä toimittajiemme kanssa komponenttien saatavuuden varmistamiseksi”, toimitusjohtaja Lundmark sanoo.

Nokia arvion mukaan pula puolijohdekomponenteista saattaa alkaa hellittää aikaisintaan ensi vuonna. Sen perimmäinen syy on puolijohdeyhtiöiden päätös jäädyttää investointeja koronaviruspandemian kärjistyessä.

Yhtiö pitää ennallaan arvionsa, että liikevaihto kasvaa tänä vuonna 21,7–22,7 miljardiin euroon ja kannattavuutta mittaava liikevoittoprosentti on 10–12. Tosin torstaina Nokia sanoi, että liikevoittoprosentti tulee olemaan lähempänä 12:sta.

Heinä–syyskuussa liikevoittoprosentti oli 11,7.

Toimitusjohtaja Lundmark kertoi aamulla toimittajille, että Nokia on palkannut tänä vuonna Suomessa 500 työntekijää ja 200 työtehtävää on yhä avoinna.

”Olemme Suomessa pikemminkin työvoimapulan puolella.”

Artikkeliin liittyviä aiheita