Suomalainen Solar Foods rakentaa tehtaan, joka tuottaa proteiinia ilmasta ja sähköstä - Talous | HS.fi

Suomalainen Solar Foods rakentaa tehtaan, joka tuottaa proteiinia ilmasta ja sähköstä

Vantaalle rakennettavan tuotantolaitoksen on määrä alkaa tuottaa maitotuotteita tai lihaa korvaavaa proteiinia vuoden 2023 alkupuolella.

Solar Foodsin pilottitehtaassa valmistettua proteiinia.

26.10. 16:41

Startup-yhtiö Solar Foods kertoo käynnistävänsä tuotantolaitoksen rakentaminen Vantaalle vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Factory 01 -nimisen tehtaan on määrä alkaa valmistaa proteiinia ilman hiilidioksidista ja sähköstä vuonna 2023 alkupuolella.

Valmistuessaan tehtaan tavoitteena on tuottaa Solein-nimistä proteiinia sata tonnia vuodessa.

”Se vastaa 20-25 gramman proteiiniannoksella viiden miljoonan aterian proteiinia vuodessa”, sanoo Solar Foodsin toimitusjohtaja Pasi Vainikka.

Solar Foods sai huhtikuussa kymmenen miljoonaan euron pääomalainan uuden tehtaan perustamiseen Valtion Ilmastorahastolta eli entiseltä erityistehtäväyhtiö Vakelta. Kaikkiaan yhtiö on hankkinut rahoitusta 43 miljoonaa euroa.

Lue lisää: Valtion sijoitusrahaston ensimmäinen sijoituskohde tuottaa proteiinia hiilidioksidista ja sähköstä: ”Lahjamme yhteiskunnalle on, että irtikytkemme ruoantuotannon maataloudesta”

Solar Foodsin tehdasta kutsuttaisiin Vainikan mukaan jättimäisellä ja ”konservatiivisella” elintarvikealalla demolaitokseksi, mutta se mahdollistaa yhtiön tuotteen kaupallisen tuotannon ja toimii alustana tuotannon mahdolliselle kasvattamiselle myöhemmin.

Solar Foodsilla on nykyisin pilottituotantolaitos Espoossa, jossa yhtiö on testannut tuotteensa ominaisuuksia ja käyttöä eri ruoissa lähes kahden vuoden ajan.

Tuotetta voidaan Solar Foodsin mukaan käyttää käyttää esimerkiksi maitotuotteita tai lihaa korvaavissa tuotteissa.

Solar Foodsin on määrä kahden vuoden kuluttua alkaa toimittaa tuotettaan elintarvikevalmistajille, jotka etsivät proteiiniraaka-aineita tuotteitaan varten.

Toimitusjohtaja Vainikka kertoo, että yhtiö on tehnyt useita sopimuksia kansainvälisten valmistajien kanssa kokeilua varten.

Samalla kun Solar Foods rakentaa tehdastaan, yhtiö hakee tuotteelleen elintarvikelupaa Euroopan unionissa ja Yhdysvalloissa. Vainikkala arvioi, että luvan saaminen kestää noin kaksi vuotta.

Solar Foods syntyi vuonna 2017 Teknologian tutkimuskeskus VTT:n ja LUT-yliopiston tutkimushankkeen pohjalta.

Solein-proteiini valmistetaan bioprosessilla, jossa mikrobeja ruokitaan hiilidioksidilla, vedyllä ja hapella sekä pienillä määrillä ravinteilta. Prosessi muistuttaa viinin valmistusta.

Artikkeliin liittyviä aiheita