Nokialta ei odoteta yhtä suuria yllätyksiä kuin alkuvuonna – Ennusteiden perusteella kannattavuus on silti vahvistunut vakaasti - Talous | HS.fi

Nokialta ei odoteta yhtä suuria yllätyksiä kuin alkuvuonna – Ennusteiden perusteella kannattavuus on silti vahvistunut vakaasti

Analyytikoiden arvioiden mukaan yhtiön liikevaihto olisi kasvanut heinä–syyskuussa kaksi prosenttia ja liikevoitto yhdeksän prosenttia.

Verkkolaitteita valmistava Nokia julkaisee heinä–syyskuun osavuosikatsauksensa torstaina kello 8. Toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin johdolla yhtiössä on tehty suuria muutoksia.

27.10. 18:45 | Päivitetty 28.10. 6:55

Verkkolaitteita valmistavan Nokian liiketoiminta on vahvistunut tänä vuonna selvästi ennakoitua enemmän.

Entistä suuremmat investoinnit viidennen sukupolven (5g) matkapuhelintekniikkaan ja toimintamallin yksinkertaistaminen ovat alkaneet tuottaa tulosta.

Kuluvan vuoden kaksi ensimmäistä osavuosikatsausta ovat olleet sen verran vahvoja, että vastaavia yllätyksiä tuskin on tulossa.

Nokia julkaisee osavuosikatsauksensa torstaina kello 8.

Analyytikoiden keskimääräinen ennusteen perusteella yhtiön liikevaihto oli heinä–syyskuussa 5,4 miljardia euroa ja liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä 528 miljoonaa euroa.

Jos ennuste pitää paikkansa, liikevaihto olisi kasvanut kaksi prosenttia ja liikevoitto yhdeksän prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Kahta edellistä vuosineljännestä pehmeämmän tuloskehityksen puolesta puhuu sekin, että yhtiö on jo aiemmin arvioinut markkinaosuutensa supistuvan Pohjois-Amerikassa heinä–joulukuussa. Lisäksi siellä ongelmana on ankara hintakilpailu.

Nokia ja sen ruotsalainen kilpailija Ericsson ovat myös hyötyneet siitä, että monissa valtioissa etenkin Euroopassa viranomaiset ovat kieltäneet teleoperaattoreita käyttämästä kiinalaisen Huaweiln verkkolaitteita ja ohjelmisto. Syynä ovat väitteet, joiden mukaan Huawein tuotteita voidaan käyttää vakoiluun.

Lisäämällä investointeja tuotekehitykseen Nokia pyrkii saamaan kiinni kilpailijoiden etumatkan viidennen sukupolven matkapuhelintekniikassa.

Kesällä yhtiö julkaisi uudet 5g-tukiasematuotteet, joissa se hyödyntää järjestelmäpiirejä. Niissä kustannukset ovat pienemmät ja tekniset ominaisuudet paremmat kuin Nokian pitkään käyttämissä fpga-piireissä.

”Menneinä vuosina kilpailijat löivät meitä kuin vierasta sikaa, koska meidän piti käyttää 5g:ssä erillistä fpga-kantataajuuskorttia, mutta nyt meillä on samat järjestelmäpiirikortit kaikille radioteknologioille”, sanoi matkapuhelinverkkojen johtaja Tommi Uitto kesäkuussa.

Lue lisää: Nokia julkisti uudet 5g-tuotteet, joilla se uskoo nousevansa takaisin huipulle

Kannattavuuden ennakoitua parempi kehitys tänä vuonna puhuu nimenomaan sen puolesta, että Nokia on saanut kilpailijoitaan kiinni. Ensi vuoden lopussa kaikissa 5g-tuotteissa on yhtiön arvion mukaan järjestelmäpiiri.

Kannattavuuden vahvistumisen takia myös Nokian kassavarat ovat kasvaneet tuntuvasti. Periaatteessa voi olla mahdollista, että yhtiö vihjaisi jo torstaina osingonmaksun aloittamisesta.

Tosin hallitus on ilmoittanut arvioivansa mahdollisuutta ehdottaa osingonjakoa kuluvalta tilikaudelta vasta viimeisen vuosineljänneksen jälkeen. Osingon maksamisesta päättää yhtiökokous.

Osingonmaksu keskeytettiin syksyllä 2019, koska sillä hidastettiin kassavarojen ehtymistä uusien 5g-investointien takia.

Kesäkuun lopussa Nokian nettokassa ja lyhytaikaiset sijoitukset olivat 3,7 miljardia euroa. Vuoden 2020 kesäkuun lopussa ne olivat 1,6 miljardia euroa ja kesäkuun 2019 lopussa 344 miljoonaa euroa.

Edellisessä osavuosikatsauksessaan Nokia myös paransi tuntuvasti arviotaan kannattavuuden kehittymisestä tänä vuonna.

Yhtiö arvioi kannattavuutta mittaavan liikevoittoprosentin olevan tänä vuonna 10–12. Huhtikuun lopussa arvio oli 7–10.

Vuonna 2023 liikevoittoprosentti on yhtiön arvion mukaan 10–13.