Metsä Groupin tulos yli kaksinkertaistui sellun ja sahatavaran hinnannousun seurauksena - Talous | HS.fi

Metsä Groupin tulos yli kaksinkertaistui sellun ja sahatavaran hinnannousun seurauksena

Ennätystuloksen tehnyt Metsä Group on kertonut tänä vuonna useista isoista investoinneista.

Metsä Groupin Äänekosken biotuotetehtaan alueelle rakennetaan uusi LVL-kertopuuta tekevä tehdas.

27.10.2021 12:18 | Päivitetty 27.10.2021 15:24

Osuuskuntamuotoisen Metsä Groupin liikevaihto ja tulos paisuivat tämän vuoden kolmannella neljänneksellä muiden metsäyhtiöiden tavoin.

Metsäyhtiöiden ennätyksellisiin tuloslukuihin ovat vaikuttaneet erityisesti sellun ja sahatavaran raju hinnannousu tänä vuonna.

Metsä Groupin liikevaihto kasvoi yli 20 prosenttia 1 515 miljoonaan euroon. Vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi 140 prosenttia 278 miljoonaan euroon.

"Tämä oli Metsä Groupin kaikkien aikojen paras tulos. Ensimmäisen vuosipuoliskon aikana vallinnut hyvä kysyntä selluliiketoiminnassa sekä mekaanisissa puutuotteissa jatkui”, pääjohtaja Ilkka Hämälä sanoo.

Pitkäkuituinen sellu on ollut tänä vuonna Euroopassa 38 prosenttia ja Kiinassa 55 prosenttia kalliimpaa kuin viime vuonna. Sahatavaran hinnat ovat nousseet 58 prosenttia vuodessa.

”Tällaiset hintamuutokset eivät ole selluliiketoiminnassa täysin poikkeuksellisia, mutta sahatavarassa hinnan nousu on sellainen, että alkaa miesmuisti jo loppua”, Hämälä sanoo.

Ryhmän pörssilistatun osan, sellua ja kartonkia valmistavan Metsä Boardin liikevaihto oli heinä–syyskuussa 516 miljoonaa euroa.

Vertailukelpoinen liiketulos lähes kaksinkertaistui 104 miljoonaan euroon ja oli noin 20 prosenttia liikevaihdosta.

Myös kartonkien kysyntä on ollut vahvaa koko koronaepidemian ajan, kun verkkokauppa on kasvanut.

Metsä Boardin toimitusjohtajan Mika Joukion mukaan myös kartongin kysyntätilanne on täysin poikkeuksellinen. Kysynnän kasvuun vaikuttaa hänen mukaansa jo merkittävästi muovipakkausten korvaaminen kartonkipakkauksilla.

”Myös konttikuljetusten nousseet hinnat vaikuttavat niin, että Kiinasta ei tuoda kartonkia tänne päin, mikä on kasvattanut meidän tuotannon kysyntää”, hän sanoo.

Pääjohtaja Hämälä kommentoi myös EU:n kilpailuviranomaisten kartellitutkintaa sellumarkkinoilla. Viranomaiset tekivät lokakuun puolivälissä ratsian suomalaisten suurten metsäyhtiöiden pääkonttoreihin.

Hämälän mukaan tutkinta koskee pitkäkuituisen havusellun markkinaa Euroopassa.

”Käynnistimme tämän seurauksena myös sisäisen selvityksen, emmekä ole löytäneet mitään viitteitä siitä, että epäilyksille olisi perusteita”, Hämälä sanoi.

Metsä Group on kertonut tämän vuoden aikana isoista investoinneista. Yhtiö rakentaa Kemiin 1,5 miljardia euroa maksavaa sellutehdasta. Raumalla on käynnistymässä iso uusi saha ja Ruotsin Husumiin rakennetaan lisää taivekartonkituotantoa.

Metsä Tissue aikoo rakentaa uuden pehmopaperitehtaan Britanniaan. Metsä Wood puolestaan aikoo rakentaa Äänekosken tehdasalueella LVL-kertopuuta tekevän tehtaan.

Yhtiön kassavirta on ollut niin vahva, että nettovelka on tällä hetkellä investoinneista huolimatta negatiivinen. Suunta kuitenkin kääntyy pääjohtaja Hämälän mukaan, kun investoinnit etenevät.

Oikaisu 27.10. klo 15.30: Metsä Boardin luvut korjattu Q3:n luvuiksi. Aiemmin jutussa oli sen osalta tammi–syyskuun lukuja.