Venäjän presidentti Putin määräsi Gazpromin toimittamaan kaasua Euroopan varastoihin marraskuussa - Talous | HS.fi

Venäjän presidentti Putin määräsi Gazpromin toimittamaan kaasua Euroopan varastoihin marraskuussa

Putin arvioi, että Venäjän toimitukset loisivat ”suotuisamman tilanteen” Euroopan energiamarkkinoille.

Venäjän presidentti Vladimir Putin Jamalin niemimaan kehityskokouksessa lokakuussa.

27.10.2021 22:03

Venäjän presidentti Vladimir Putin on määrännyt kaasujätti Gazpromin lisäämään kaasutoimituksiaan Saksaan ja Itävaltaan marraskuussa, kertovat kansainväliset uutistoimistot.

Gazprom lisää toimituksia sen jälkeen, kun se on varastoinut tarpeeksi kaasua Venäjän tarpeisiin.

Putin sanoi keskiviikkona televisioidussa Venäjän energiajohtajien kokouksessa Gazpromin toimitusjohtaja Alexei Millerille, että yhtiön pitäisi täyttää Venäjän kaasu­varastot 8. marraskuuta mennessä ja sen jälkeen asteittain alkaa lisätä Gazpromin varastojen tasoja Itävallassa ja Saksassa.

Putin arvioi kokouksessa, että tämän päivämäärän jälkeen Gazprom voisi täyttää velvoitteensa Euroopan kaasutoimituksista syksyn ja talven varalle.

Putin myös arvioi, että Venäjän toimitukset loisivat ”suotuisamman tilanteen” koko Euroopan energiamarkkinoille.

Lue lisää: Energiakriisin puhkeamista pelätään jo lähes kaikkialla maailmassa – Suomalais­professorin mukaan ongelman taustalla on ”tuplaefekti”

Kaasun viitehintana Euroopassa käytetty spot-kaasun hinta Hollannissa on noussut 365 prosenttia kuluvan vuoden alusta. Euroopan kaasukriisin ovat aiheuttaneet alhaiset kaasuvarastot ja pandemiasta toipunut kysyntä.

Euroopassa Venäjää on syytetty kaasukriisin pahentamisesta. Venäjän on epäilty pidättelevän toimituksiaan painostaakseen Euroopan maita pidempiaikaisiin toimitus­sopimuksiin ja nopeuttaakseen Nord Stream 2 -kaasuputken hyväksymisprosessia.

Lue lisää: Rajoittaako Venäjä tahallaan kaasu­toimituksia Eurooppaan?

Artikkeliin liittyviä aiheita