Helsingin Sanomat julkaisee kaikki verotiedot normaalisti parin vuoden tauon jälkeen - Talous | HS.fi

Helsingin Sanomat julkaisee kaikki verotiedot normaalisti parin vuoden tauon jälkeen

Verotietojen avoimuus on tärkeää suomalaisen yhteiskunnan luottamuksen ylläpitämiseksi, kirjoittaa HS:n toimituspäällikkö Esa Mäkinen kolumnissaan.

Eduskunta on määrännyt verotiedot avoimeksi.

10.11.2021 2:00

Vuosi sitten marras­kuussa Helsingin Sanomien verokone oli suljettuna. Emme julkaisseet tavalliseen tapaan tietoja eniten ansainneiden suomalaisten tuloista ja veroista.

Päättämällä sulkea verokoneet kuukaudeksi HS ja 19 muuta suomalaista lehteä protestoivat verottajaa vastaan, kun se oli päättänyt salata osan varakkaimpien verotiedoista. Verottaja salasi tiedot niiltä, jotka olivat sitä pyytäneet.

Tänä vuonna tilanne on toinen. HS ja useat muut mediat valittivat verottajan päätöksestä hallinto-oikeuteen. Oikeus määräsi verottajan kertomaan, ketkä ovat pyytäneet tietonsa salaamista.

Tämän tiedon avulla HS pystyy keräämään tiedot kaikkien eniten ansainneiden suomalaisten tuloista ja julkaisemaan ne verokoneessa normaalisti.

Toistakymmentä toimittajaa on keskiviikkona keräämässä tietoa verottajalta. Olemme rakentaneet työkalun, jonka avulla pystymme jakamaan työn kymmenien ihmisten kesken ja keräämään myös ne verotiedot, jotka muuten jäisivät pimentoon.

Keskiviikkoaamuna HS:n verokoneen tiedot ovat vielä epätäydellisiä, mutta pyrimme julkaisemaan täydelliset tiedot keski­viikko­iltaan mennessä.

Kansalaisilla on oikeus tietää, miten tulot ja verojen maksaminen jakautuvat yhteiskunnassa.

Miksi HS julkaisee tietoja, vaikka jotkut ovat pyytäneet tulojensa ja verojensa salaamista?

Eduskunta on määrännyt verotiedot avoimeksi, ja oikeus vahvisti tämän tulkinnan.Tämä avoimuus ei ole olemassa lehdistöä varten vaan kansalaisten takia.

Kansalaisilla on oikeus tietää, miten tulot ja verojen maksaminen jakautuvat yhteiskunnassa. Vuosittain julkaistavat verotiedot ovat keskeisen tärkeitä sen ymmärtämiseksi, mitä seurauksia on poliittisilla päätöksillä ja taloudellista valtaa käyttävien teoilla.

Ilman verotietojen julkisuutta emme tietäisi, että Supercellin omistajat ovat tuoneet valtavasti verotuloja suomalaisen hyvin­vointi­yhteis­kunnan kassaan. Emme myöskään tietäisi, miten poliittiset päätökset yksityistämisestä tekivät joukosta katsastusasemien omistajia hyvin varakkaita.

Verotietojen avoimuus on tärkeää suomalaisen yhteiskunnan luottamuksen ylläpitämiseksi.

Kuluneen vuoden aikana on tullut myös toinen tärkeä päätös, joka liittyy verotietojen julkisuuteen.

Yksityishenkilö oli pyytänyt HS:ltä verotietojensa poistamista verokoneesta tietosuoja-asetukseen vedoten. Kun HS ei ollut poistanut tietoja, henkilö valitti tieto­suoja­valtuutetulle.

Tietosuojavaltuutettu päätti, ettei tietoja tarvitse poistaa, koska verokone on journalismia.

Hallinto-oikeuden ja tietosuojavaltuutetun päätökset takaavat, että verotiedot ovat jatkossakin julkisia.

Keskiviikkona HS:n tavoite on julkaista verokone, joka sisältää vuoden 2020 tulot ja verot täydellisenä.

Artikkeliin liittyviä aiheita