Monialayhtiö GE jakaantuu kolmeksi yhtiöksi - Talous | HS.fi

Monialayhtiö GE jakaantuu kolmeksi yhtiöksi

Jakaantumispäätös merkitsee loppua yhtiön 129-vuotiselle historialle monialayhtiönä.

Monialayhtiö GE jakaantuu kolmeen osaan.

9.11.2021 18:35

Yhdysvaltalainen monialayhtiö General Electric (GE) aikoo jakautua kolmeksi erilliseksi pörssissä noteeratuksi yhtiöksi.

Kolme uutta yhtiötä keskittyvät ilmailuun, terveysteknologiaan ja energiaan, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Terveysteknologiayhtiö aiotaan eriyttää vuoden 2023 alussa sekä uusiutuvaan energiaan ja energiatekniikkaan keskittyvä yhtiö vuoden 2024 alussa.

Nykyiseen yhtiöön jää jäljelle ilmailuteknologiaan liittyvät liiketoiminnot. GE:n nykyinen toimitusjohtaja Lawrence Culp jää johtamaan tätä yhtiötä.

GE:n mukaan sen liiketoimintayksiköt pystyvät itsenäisinä yhtiöinä kasvamaan paremmin pitkällä aikavälillä kuin yhtenä monialayhtiönä.

Sijoittajat ottivat jakaantumisuutisen vastaan positiivisesti. GE:n osake oli illansuussa noussut reilut viisi prosenttia New Yorkin pörssissä.

Jakaantumispäätös merkitsee loppua yhtiön 129-vuotiselle historialle monialayhtiönä. GE on ollut monialayhtiön perikuva, ja aikoinaan se oli Yhdysvaltojen arvokkain yhtiö sekä maan taloudellisen mahdin symboli.

GE yrittää jakaantumisella vähentää velkaansa ja piristää usean vuoden aikana heikentynyttä osakekurssiaan. Laskeneen markkina-arvon takia yhtiö poistettiin vuonna 2018 Dow Jones -indeksistä, uutistoimisto Reuters kertoo.

GE on viime vuosina myynyt lukuisia liiketoimiaan yksinkertaistaakseen liiketoimintarakennettaan. Yhtiön liikevaihto kohosi 180 miljardiin dollariin vuonna 2008, mutta viime vuonna se jäi enää 79,6 miljardiin dollariin.

GE:n vaikeudet juontavat vuoden 2008 finanssikriisiin. Sijoittajat ovat epäilleet yhtiön lupailuja käänteestä.

Artikkeliin liittyviä aiheita