Elisan ja Telian välille syttyi kiista uudesta 5g-tekniikasta: Yhtiöt väittelevät siitä, kumman verkko oli ensin - Talous | HS.fi

Elisan ja Telian välille syttyi kiista uudesta 5g-tekniikasta: Yhtiöt väittelevät siitä, kumman verkko oli ensin

Yhtiöt ovat eri mieltä siitä, kumpi niistä on ottanut ensimmäisenä Suomessa käyttöön niin sanotun itsenäisen viidennen sukupolven matkapuhelinverkon.

Elisa väittää ottaneensa ensimmäisenä Suomessa tuotantokäyttöön itsenäinen viiden sukupolven matkapuhelin verkon. Telia on eri mieltä.

12.11.2021 17:53

Suomen kahden suurimman teleoperaattorin Elisan ja Telian välille on syntynyt kiista siitä, kumpi yhtiöistä on ottanut ensimmäisenä Suomessa käyttöön niin sanotun itsenäisen viidennen sukupolven (5g) matkapuhelinverkon. Tällainen verkko hyödyntää laaja-alaisemmin 5g-tekniikan uusia ominaisuuksia.

Kiista sai alkunsa, kun Elisan kilpailijan Telian toimitusjohtaja Allison Kirby kertoi keskiviikkona HS:n haastattelussa Telian ottaneen verkon ensimmäisenä tuotantokäyttöön Suomessa. Telian mukaan itsenäistä 5g-verkkoa ei ole käytössä vielä yhdessäkään muussa Pohjoismaassa.

Lue lisää: Telia avasi itsenäisen 5g-verkon Suomeen: ”Nokia on ottanut kilpailijansa täysin kiinni”, iloitsee Telian toimitusjohtaja

artikkelin ilmestymisen jälkeen teleoperaattori Elisa otti yhteyttä Helsingin Sanomiin ja väitti, että Telian näkemys ei pidä paikkaansa. Elisan mukaan se on ottanut Suomessa vastaavan verkon tuotantokäyttöön jo ennen Teliaa.

”Elisa on heinäkuussa 2021 ensimmäisenä Pohjoismaissa tuonut itsenäisen 5g:n tuotannolliseen verkkoon. Pilotoimme itsenäistä 5g:tä jo 2020 syksynä Ericssonin kanssa ja tuon projektin jälkeen aloitimme määrätietoisen työskentelyn kohti tuotannollista käyttöönottoa. Tukiasemat kytkettiin itsenäiseen 5g-verkkoon heinäkuussa 2021”, sanoo Elisan verkkoratkaisusta vastaava johtaja Sami Rajamäki.

Kiistan keskipisteessä on kysymys siitä, kumman operaattorin verkko on ollut ensin tuotantokäytössä. Uutta tekniikkaa kokeillaan aluksi suppeissa testiverkoissa ennen kuin sitä aletaan myydä asiakkaille.

Elisa ei kerro, kuinka monta asiakasta sen itsenäisessä verkossa on tai kuinka monta tukiasemaa verkkoon on kytketty. Elisa kertoo, että liittymiä sen itsenäiseen 5g-verkkoon ei ole vielä yleisesti ostettavissa.

Mitä sitten sanoo Telia?

”Meillä on itsenäinen 5g kattavassa tuotantokäytössä päästä päähän eikä rajatussa testikäytössä. Meidän itsenäisessä 5g-verkossa on käytössä myös päätelaitteet ja sim-kortit. Käsityksemme mukaan yksikään toinen teleoperaattori ei ole vielä ottanut verkkoa yhtä täysimittaisesti tuotantokäyttöön Suomessa tai muissa Pohjoismaissa”, sanoo Telian teknologiajohtaja Jari Collin.

Telia kertoi HS:lle verkkonsa tukiasemien ja käyttäjien määrän. Telian itsenäinen 5g-verkko toimii yhtiön mukaan Suomessa 25 tukiasemassa 3,5 gigahertsin taajuusalueella. Telian mukaan sen itsenäisessä verkossa on 40 käyttäjää.

Telian verkko on rakennettu yksinomaan Nokian laitteilla ja ohjelmistoilla. Elisan vastaavassa verkossa on ruotsalaisen Ericssonin, Nokian ja kiinalaisen Huawein laitteita ja ohjelmistoja.

Aalto-yliopiston tietoverkkotekniikan professori Jukka Mannerin mielestä kiista on erikoinen, koska sillä ei ole teknisesti juuri merkitystä, kumpi on vähän aiemmin ottanut itsenäisen 5g-verkon tuotantokäyttöön.

”Yhtiöiden kommenttien perusteella vaikuttaa siltä, että Elisan verkko on vielä rajatussa käytössä. Elisan verkkoon ei ole yleisesti saatavilla liittymiä, kun taas Telia kertoo, että sen verkkoon on saatavilla liittymiä ja päätelaitteita”.

Artikkeliin liittyviä aiheita