Soininvaara esitti, että ay-liike luopuisi tavoitteesta nostaa alimpia palkkoja – Pamin puheenjohtaja: ”Johan pomppasi” - Talous | HS.fi

Soininvaara esitti, että ay-liike luopuisi tavoitteesta nostaa alimpia palkkoja – Pamin puheenjohtaja: ”Johan pomppasi”

SAK:n pääekonomisti sanoo, että Soininvaaran ehdotukset voisivat vähentää ihmisten halua liittyä liittoihin, mikä voisi kasvattaa tuloeroja ja lisätä köyhyyttä.

Osmo Soininvaara (vihr) ja Pamin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen.

13.11. 16:10 | Päivitetty 13.11. 17:48

Vihreiden pitkän linjan vaikuttajan Osmo Soininvaaran ehdotukset työmarkkinoiden uudistamiseksi eivät saa vastakaikua ammattiliittojen piiristä.

Soininvaara peräänkuulutti HS:n lauantaisessa haastattelussa Suomeen markkinaehtoisempaa palkanmuodostusta ja ehdotti, että jatkossa ammattiyhdistysliikkeen neuvottelemat yleiskorotukset koskisivat vain työehtosopimusten taulukkopalkkoja eli kunkin alan alimpia palkkoja.

Nykyisin yleiskorotukset koskevat kaikkia työntekijöitä, myös heitä, joiden palkka on taulukkopalkkaa suurempi. Soininvaaran mallissa tällaisten työntekijöiden palkankorotuksistaan sovittaisiin työpaikoilla.

”Tällöin työvoimapulasta kärsivät ravintolat tai hoivatyönantajat uskaltaisivat hankkia työvoimaa korottamalla palkkoja. Ne tietäisivät, että tarvittaessa ne pystyisivät tulevaisuudessa myös suhteellisesti alentamaan näiden ihmisten palkkoja, kun yleiskorotuksia ei tarvitsisi maksaa. Muutos todennäköisesti enemmän nostaisi palkkoja kuin laskisi niitä”, Soininvaara sanoo.

Lue lisää: Elämämme on liian huonoa, ja se on osin ay-liikkeen syytä, sanoo Osmo Soininvaara

SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta.

SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta varoittaa, että Soininvaaran ehdottamat toimenpiteet voisivat kääntyä tämän omia tavoitteita vastaan.

”Uskoisin, että vaikutukset olisivat monella tapaa negatiivisia”, Kaukoranta kirjoittaa Twitterissä.

Hän uskoo, että Soininvaara on oikeassa sanoessaan, että ilman yleiskorotuksia työnantajilla olisi pienempi kynnys yritys- ja yksilökohtaisiin palkankorotuksiin, mutta hän ei pidä ongelmaa merkittävänä.

”Toisaalta näitä työehtosopimuksen ylittäviä korotuksia on nykyäänkin paljon. Ei siis ole isoa ongelmaa korjattavaksi.”

Sen sijaan Kaukoranta näkee riskinä sen, että yleiskorotuksista luopuminen muuttaisi ay-liikkeen toimintalogiikkaa tavalla, joka itse asiassa vähentäisi palkoista sopimista työpaikoilla.

”Työehtosopimuksen ylittäviä korotuksia on nykyäänkin paljon. Ei siis ole isoa ongelmaa korjattavaksi.”

”Jos Soininvaaran ehdotus toteutuisi ja yleiskorotuksia ei olisi, niin liiton ainoa keino turvata jäsentensä ansiokehitystä olisi nostaa taulukkopalkkoja. Käytännössä palkkauksen yritys- ja yksilökohtaisuus voisi siis jopa vähentyä.”

Hänen mukaansa yleiskorotuksista luopuminen todennäköisesti vähentäisi ihmisten halua liittyä liittoihin, mikä voisi kasvattaa tuloeroja ja lisätä köyhyyttä. Kaukoranta viittaa palkansaajajärjestö STTK:n teettämään selvitykseen, jonka mukaan OECD-maissa tuloerot ovat sitä pienempiä, mitä järjestäytyneempää työvoima on.

”Tämän huolen [järjestäytymisasteesta] Soininvaara kuittaa vain ay-liikkeen huolena omasta vallastaan, mutta kyse on oikeasti paljon isommasta asiasta. – – Ihmettelen miksi hän ehdottaa ratkaisua, joka käytännössä heikentäisi järjestäytymistä”, Kaukoranta kirjoittaa.

Soininvaara myös esitti, että ay-liikkeen pitäisi luopua tavoitteesta, että alimpia palkkoja pyritään aina nostamaan. Tämä sulkee Soininvaaran mielestä matalasti koulutettuja ihmisiä kokonaan työmarkkinoiden ulkopuolelle.

Vasemmiston ja ay-liikkeen tavoitteena pitäisi sen sijaan olla tulonsiirtojen lisääminen.

”Eli hyväksyttäisiin se, että toisille maksetaan vähän vähemmän palkkaa ja sitten tuettaisiin heitä esimerkiksi negatiivisella tuloverolla tai työtulotuella”, Soininvaara sanoi.

Ehdotus saa tyrmäävän vastaanoton Palvelualojen ammattiliitosta Pamista, jonka jäsenkuntaan kuuluu paljon pienituloisia palvelualojen työntekijöitä.

”Johan pomppasi. Tervetuloa Soinivaaralle vaan tutustumaan pienipalkkaisten arkeen, jossa jo nykyäänkin aivan liian moni joutuu turvautumaan yhteiskunnan tukiin pärjätäkseen. Kurjistetaan elämää entisestään. Sellaistako maailmaa todella halutaan”, palvelualan työntekijöitä edustavan Pamin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen kommentoi Twitterissä.

Soininvaaran ehdotusta kommentoi Twitterissä myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

”Suomeen ei tarvita enää yhtään työtä tekevää köyhää. Vihreiden Soininvaaran tänään tekemät avaukset tarkoittaisivat palkanalennuksia kasvukeskuksissa, joissa tällä hetkellä on sekä huutava työvoimapula että merkittävä määrä työtä tekeviä köyhiä”, Andersson kirjoittaa.

Anderssonin mukaan Suomen taloudessa menee tällä hetkellä hyvin, minkä vuoksi Soininvaaran esitykset ovat hänen mielestään vastuuttomia ja yhteiskunnallisesti haitallisia.

Anderson kirjoittaa, että pienten palkkojen jäädyttäminen tulisi johtamaan kiihtyvään eriarvoistumiseen.

Artikkeliin liittyviä aiheita